Unatoč koronavirusu, cijene nekretnina i dalje pokazuju rast od 6 posto na godišnjoj razini Foto: VV arhiva / ilustracija

Unatoč koronavirusu, cijene nekretnina i dalje pokazuju rast od 6 posto na godišnjoj razini

Varaždinske vijesti | 16.4.2020. u 20:16h | Objavljeno u Aktualno

Cijene nekretnina u Hrvatskoj i dalje pokazuju rast od 6 posto na godišnjoj razini, dok prema mjesecu ranije rast iznosi 0,38 posto. Pokazalo je to istraživanje portala Njuškalo.hr, provedenom na 158.000 aktivnih oglasa u ožujku.

Godišnji rast cijena stanova iznosi 7,5 posto, što je najniže još od kolovoza 2018. godine, dok su cijene kuća rasle na godišnjoj razini za 3,5 posto. Iako rast cijena kuća i stanova na godišnjoj razini postoji, on je sve manji, što je vidljivo na grafu godišnjeg indeksa traženih cijena u RH.

njuskalo_ozujak_2020_tablica_1.jpg

njuskalo_ozujak_2020_graf_1.jpg

U ožujku prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosila je 2.133 eura, oko 6 posto više u odnosu na period prije 12 mjeseci kada je godišnja tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosila 114 eura manje. Na mjesečnoj razini Zagreb je bilježio rast traženih cijena kvadrata stanova za 0,7 posto, odnosno 14 eura.

njuskalo_ozujak_2020_graf_2.jpg

Split i Pula također bilježe rast od 6 posto traženih cijena stanova na godišnjoj razini. U Splitu prosječna tražena cijena u ožujku je iznosila 3.010 eura, što je za 172 eura više u odnosu na prošlogodišnji ožujak, ali i 6 eura manje u odnosu na veljaču ove godine. U Puli je prosječna tražena cijena kvadrata stana u ožujku iznosila 1.734 eura, dok je u Zadru ona iznosila 2.253 eura.

Smanjeni rast cijena stanova prisutan je već neko vrijeme u svim većim hrvatskim gradovima, osim u Rijeci. Tamo je godišnji rast traženih cijena iznosio gotovo 10 posto, odnosno u ožujku je prosječna tražena cijena kvadrata stana u Rijeci iznosila ravno 1.700 eura.

Unatoč nedavnom potresu koji je pogodio Grad Zagreb i njegovu okolicu, tražene cijene nekretnina na tom su području tijekom ožujka, pa tako i u samom tjednu nakon potresa, bile stabilne.

U ožujku je najskuplji hrvatski grad, kada gledamo tražene cijene nekretnina, ponovno bio Dubrovnik. Prosječna tražena cijena kvadrata stana tamo je iznosila 3.764 eura, a kuće 4.317 eura.

U Varaždinu je prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 1.219 eura, a kvadrata kuće 789 eura.

njuskalo_ozujak_2020_tablica_2.jpg

Cijene najma stanova

Potražnja za najmom stanova se oporavlja nakon pada uzrokovanog novonastalom krizom. Cijene najma stanova u Zagrebu bilježe mjesečni pad od 3 posto. Centar Zagreba bilježio je pad cijena najma za 10 posto uslijed novonastale krize i potresa. Unatoč padu, cijena najmova i dalje viša u odnosu na isti period prošle godine.

Trenutno se na Njuškalu nudi više od 9000 stanova za najam, što je za 12 posto manje u odnosu na isti period prije mjesec dana. Najviše je stanova veličine 40 do 80 kvadratnih metara, što čini udio od čak 57 posto u ukupnom broju aktivnih oglasa stanova za najam. Riječ je ujedno i o stanovima najtraženije kvadrature za najam.

njuskalo_ozujak_2020_graf_3.jpg

Gotovo polovica stanova (49 posto) za iznajmljivanje koji se u ovom trenutku nude na Njuškalu su u Gradu Zagrebu. Po udjelu u ponudi slijede ga Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija. U danima nakon potresa u Zagrebu je bio prisutan i značajan pad potražnje za unajmljivanjem stanova. Tako je u ovom mjesecu 20 posto manje posjeta u odnosu na period s početka prošlog mjeseca. No, s obzirom da je potražnja za unajmljivanjem stanova bila najniža u tjednu nakon potresa u Zagrebu, vidljiv je porast potražnje u odnosu na to razdoblje za čak 41 posto.

U ovom trenutku prosječna mjesečna cijena dugoročnog najma stana u Gradu Zagrebu iznosi 4694 kuna, a prosječna kvadratura istih je 65 kvadratnih metara. U odnosu na početak ožujka cijene najma stanova u Zagrebu su doživjele pad od prosječno 3 posto. Najveći pad je prisutan kod najmanjih stanova (onih od 20 četvornih metara).

Iako su na mjesečnoj razini cijene najma stanova u Zagrebu bilježile prosječan pad za 3 posto, one su i dalje više u odnosu na prošlu godinu. Usporedimo li ih s cijenama u ožujku i travnju 2019. godine, vidljiv je prosječan rast za 4,5 posto. Ipak, godišnja promjena cijena najma ovisi i o kvadraturi stana. Tako su stanovi od 40 kvadrata u Zagrebu bilježili rast od 2 posto na godišnjoj razini, oni od 50 kvadrata su poskupjeli za 5,5 posto, dok su oni od 20 kvadrata bilježili rast za gotovo 16 posto.

U nastavku analize prikazano je kretanje prosječnih mjesečnih cijena najmova stana veličine 50 kvadratnih metara, od 2015. do danas za gradove Zagreb, Split, Rijeku i Osijek.

njuskalo_ozujak_2020_graf_4.jpg

Koliko cijene variraju u ovisnosti o lokaciji, dovoljno govori činjenica da prosječna mjesečna cijena najma stana veličine 50 kvadratnih metara u centru Zagreba iznosi 4433 kuna, dok je istovremeno u Zapruđu ona 38 posto niža, i iznosi 2727 kuna.