Unatoč burnoj raspravi, vijećnici podržali osnivanje Gospodarske zone Brezje

M.P./Varaždinske vijesti | 25.2.2016. u 12:34h | Objavljeno u Aktualno

Nakon burne rasprave, varaždinski gradski vijećnici s 12 glasova „za“ podržali su prijedlog odluke o osnivanju Gospodarske zone Brezje. Protiv je bilo sedmero vijećnika (tri HDZ-ova vijećnika, Marijan Cingula, Robert Podolnjak, Zlatan Avar i Natalija Martinčević), a suzdržana dvojica.

Vijećnicima je bilo posebno problematično što je dio zemljišta predviđenog za formiranje zone Grad dobio od države ugovorima iz 2005., 2008. i 2009. godine. Ugovorom iz 2005. godine RH je u vlasništvo Grada bez naknade prenio 779.796 kvadrata zemljišta za potrebe formiranja gospodarske zone, a u slučaju prenamjene RH je dužna raskinuti taj ugovor. Ugovorom iz 2008. godine Gradu je darovano 256.820 kvadrata zemljišta , dok je ugovorom iz 2009. godine utvrđeno da se 98.568 kvadrata zemljišta Gradu daruje u svrhu formiranja Poduzetničke zone „Gospodarska zona Brezje Jug, Brezje Zapad i Brezje Istok“.

Grad sada želi, naveo je gradonačelnik Goran Habuš, temeljem preporuke DUUDI-ja zone objediniti u jedinstvenu Gospodarsku zonu Brezje.

- Revizija je 2013. ustanovila da su u funkciji samo dvije zone, zona Jalkovec i zona Brezje Sjever. Dakle, preostale tri zone nisu u funkciji i nisu privedene svrsi. Prema ugovoru, ako Grad u roku od tri godine ne privede roku ili promijeni namjenu, RH je ovlaštena raskinuti ovaj ugovor - kazao je Zlatan Avar navevši da neće podržati prijedlog o osnivanju Gospodarske zone Brezje.

Natalija Martinčević (reformisti) upozorila je pak da dio zemljišta, na kojem je predviđeno osnivanje zone, obrađuje OPG Vrček.

- Lani u rujnu raspisan je natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta koje je na pet godina u zakup dano OPG-u Vrček, dok smo dio čestica još prije dali Tehnološkom parku - navela je Martinčević te preporučila da Grad od DUUDI-ja zatraži pisanu preporuku.

Željko Bunić (HSLS) upozorio je pak da treba riješiti pitanje vlasništva, dok je HNS-ov Enriko Parlaj naveo da vijećnici raspravljaju o ugovorima koje nisu niti pročitali.

- Osnivamo zonu s kojom idemo prema investitorima kako bismo zaposlili naše sugrađane. Molim vas da podržimo odluku i krenemo u realizaciju zone - kazao je Parlaj.

Gradonačelnik je vijećnike prozvao pak da koriste kamere i mašu papirima, a sve su sumnje mogli iznijeti na odborima.

- Želite opstruirati donošenje odluka. DUUDI je lani bio kod nas, dostavili smo dokumente o svim našim ulaganjima i zona se osniva u skladu s ugovorima. Čitajte materijale. Ovo je prijedlog o spajanju zona pod jednu od koje je svaka na neki način privedena namjeni - poručio je Habuš.