Umirovljenicima samcima u Varaždinu računi za otpad manji za 15 kuna, stižu i novosti oko odvoza

Napisao/la: -
Umirovljenicima samcima u Varaždinu računi za otpad manji za 15 kuna, stižu i novosti oko odvoza Foto: Krešimir Đurić

- U suradnji s Udrugom umirovljenika grada Varaždina ocijenili smo da su najteža kategorija samačka umirovljenička domaćinstva. Budući da samci po pretpostavci proizvode manje otpada, a i riječ je o umirovljenicima s malim mirovinama, odlučili smo da takvim kućanstvima subvencioniramo mjesečni iznos odvoza i zbrinjavanja otpada s 15 kuna. Na taj način samačka umirovljenička domaćinstva bila bi otprilike na istoj cijeni na kojoj su bila prije uvođenja nove odluke - rekao je na današnjoj konferencije za medije varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Napomenuo je pritom da Zakon o održivom gospodarenju otpadom propisuje fiksni iznos, koji ne ovisi o broju članova kućanstva.

- Novi zakon je slijep na socijalne kategorije, dob, status, radno mjesto, na to živi li netko sam ili je u pitanju višečlana obitelj... Fiksni iznos je jednak za sve, a po novom zakonu na taj fiksni iznos odnosi se otprilike 80-90 posto cijene u cijeloj Hrvatskoj. To znači da smo mi morali prikazati punu, ekonomsku cijenu. Kad je u pitanju volja Grada ili Općine da socijalnom subvencijom nekome smanji ekonomsku cijenu, to se mora i predvidjeti u proračunu, zato i nismo mogli to prije napraviti - dodao je Čehok.

cehok_otpad_press_2.JPG

Ujedno je najavio da će Gradsko vijeće na sjednici najavljenoj za 31. siječnja odlučivati o novoj promjeni Odluke o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog otpada.

- O toj je promjeni na Vijeću već bilo govora, no omaškom nije podnesen službeni, pismeni amandman, jer smo bili uvjereni da kad Grad u usmenom obliku podnese amandman, da je on prihvaćen, no predsjednik Vijeća je zatražio da se to napravi u pismenom obliku. Smanjit ćemo broj odvoza biootpada tijekom zimskih mjeseci za kućanstva u stambenim zgradama, tako da će se u razdoblju od 1. studenoga do 30. travnja odvoziti svaka dva tjedna, i uvest ćemo mogućnost da se, nakon provjere, u individualnim kućanstvima, odnosno u kućama, plastika i papir voze svaka 3 tjedna. Kućama koje imaju svoje kompostište to bi smanjilo cijenu na razinu na kojoj su bili i prije. S ovim mjerama Varaždin će biti jedan od gradova koji će imati nižu cijenu u odnosu na druge gradove - zaključio je Čehok.

Andreja Bobek, pomoćnica pročelnice za socijalnu skrb civilno društvo, dodala je da je za subvencije samačkim umirovljeničkim domaćinstvima u gradskom proračunu osigurano 400.000 kuna, a pojasnila je i postupak podnošenja zahtjeva.

- Umirovljenici samci potrebne obrasce, odnosno zahtjev trebaju podići u Upravnom odjelu za komunal ili na službenoj internetskoj stranici Grada Varaždina, te ga ispuniti. Uz to je potrebna fotokopija zadnjeg računa Čistoće, adresa i osobni podaci, šifra kupca, zadnji odrezak od mirovine ili potvrda HZMO-a da je u mirovini. Umirovljenici samci koji žive u kućama moraju s tim zahtjevom otići na policiju i tamo podići potvrdu da je na toj adresi prijavljena samo jedna osoba, a umirovljenici koji žive u zgradama takvu će potvrditi tražiti od predstavnika stanara. Nakon toga zahtjev se predaje u komunalni odjel - pojasnila je Bobek.

Roberto Krajcer, privremeni pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša napomenuo je da zahtjeve treba predati do 20. u mjesecu, kako bi se, nakon obrade i proslijeđivanja Čistoći, od idućeg mjeseca račun mogao umanjiti za 15 kuna.

Istaknuto je da su svi potrebni obrasci i potvrde besplatni kako umirovljenici ne bi imali dodatne troškove, a spomenuto je i da u Varaždinu, prema podacima Čistoće, ima više od 4.000 samačkih domaćinstava, dok u gradskoj upravi pretpostavljaju da je od toga sigurno oko 2.000 umirovljeničkih.

Predsjednik Udruge umirovljenika grada Varaždina Viktor Mrzlečki zahvalio je gradonačelniku na brizi o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

- Kao i kod svih komunalnih davanja, najviše su opterećeni samci umirovljenici, jer imaju samo jedno primanje, a nekako je lakše kad su dva primanja - napomenuo je Mrzlečki.

otpad_cistoca.JPG

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.