Umirovljenici od Marića traže obustavu ovrha koje provodi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje Foto: ilustracija

Umirovljenici od Marića traže obustavu ovrha koje provodi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje

Varaždinske vijesti | 18.4.2020. u 08:05h | Objavljeno u Aktualno

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) otvorenim se pismom obratio Ministarstvu financija tražeći obustavu ovrha koje provodi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

- U ime brojnih umirovljenika koji se svakodnevno obraćaju Sindikatu umirovljenika Hrvatske u ovom teškom razdoblju pandemije, očekujemo od Vašeg ministarstva da uvede i odgovarajuće mjere glede provedbe ovrha na mirovinama umirovljenika, a kojima sredstva usteže Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) - obratili su se ministru financija Zdravku Mariću.

- Pozdravljamo izmjenu i dopunu Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima koja je donesena po hitnom postupku, no napominjemo da je potrebno hitno izmijeniti Ovršni zakon jer su postojećim rješenjem u potpunosti izostavljeni umirovljenici, kojima HZMO usteže sredstva iz mirovina, što je u konačnici diskriminatorno postupanje. Umirovljenici i starije osobe u Republici Hrvatskoj u više od polovice slučajeva žive ispod razine siromaštva (2.485 kn) i njihova mala primanja i mirovine su još dodatno opterećene ovrhom. Ovim putem apeliramo da se što hitnije izvrše izmjene Ovršnog zakona kako bi se i umirovljenicima obustavila provedba ovrhe na mirovinama na tri mjeseca, uz mogućnost produljenja odlukom Vlade za još tri mjeseca, odnosno kako će biti propisano za druge ovršenike fizičke osobe - istaknuli su iz SUH-a.

A nezadovoljni mjerama za ovršene i blokirane građane su i u Udruzi Ovršni.

- S ovim kozmetičkim izmjenama blokiranima se ništa ne mijenja, osim što će im se nakon tri mjeseca ponovno aktivirati stare ovrhe, te nadodati i ovrhe koje će im doći u vrijeme moratorija te će im sve blokade najednom sjesti na račun - rekao je predsjednik Ovršnog ustanka Danijel Galović i naveo da se radi samo o deblokadi u sustavu Fine.

- Od moratorija nisu izuzete ovrhe koje provode agencije za naplatu potraživanja ili utjerivači dugova, kako ih zovu blokirani građani - dodao je Galović.

Podsjetio je i da je njihova udruga tražila moratorij na ovrhe od godinu dana kako bi se blokiranima dalo vremena da otplate cijeli ili barem dio duga zbog kojeg su ovršeni jer ovakav sustav blokade, kaže, postoji samo u Hrvatskoj.

- U drugim zemljama, ako vam je bokiran račun u jednoj banci, odete u drugu, otvorite račun, dignete kredit i vratite dug, a u Hrvatskoj ste blokirani u svim bankama i nemate nikakvu mogućnost da dođete do novca kojim bi ste pokrili ovrhu - napomenuo je Galović.