Ulaganja se isplate: Ludbreg u top 10 gradova u Hrvatskoj po subveniconiranju poljoprivredne proizvodnje Foto: Krešimir Đurić

Ulaganja se isplate: Ludbreg u top 10 gradova u Hrvatskoj po subveniconiranju poljoprivredne proizvodnje

IHR/Varaždinske vijesti | 26.2.2020. u 14:22h | Objavljeno u Aktualno

Grad Ludbreg je u top 10 gradova u Hrvatskoj po subvencioniranju poljoprivredne proizvodnje. Prema podacima FINA-e za 2018. godine, Ludbreg se nalazi na visokom šestom mjestu, a upravo su ulaganja u poljoprivredu bila i tema današnje konferencije za novinare u Ludbregu.

Gradonačelnik Dubravko Bilić istaknuo je kako je Ludbreg tradicionalno poljoprivrdno središte, pa se već niz godina provode mjere i aktivnosti kojima se potiče poljoprivredna proizvodnja.

DSC_2461.jpg

- Kroz poticaje koje dajemo želimo pomoći ljudima koji su se oduvijek bavili poljoprivredom kako bi zarađivali od svog rada - istaknuo je gradonačelnik Bilić.

Iako poljoprivrednici i stočari imaju mogućnost dobiti poticaje preko države i Europske unije, Grad Ludbreg pomaže i stočarima, vinarima te proizvođačima meda.

- Stočarska proizvodnja nekada je bila temeljna proizvodnja ovoga kraja, dok je danas pokušavamo ponovno oživjeti, pri čemu nam je partner Veterinarska stanica Ludbreg. Svake godine različitim mjerama podijelimo preko 300.000 kuna poticaja, a raznim mjerama i subvencijama potičemo i vinogradarstvo te proizvodnju cvijeća po kojoj je poznat ludbreški kraj - istaknuo je ludbreški gradonačelnik.

Osim subvencioniranja poljoprivredne i stočarske proizvodnje, u Ludbregu postoji zadruga "Ludbreški kraj” koja okuplja 40-ak zadrugara, a koja pomaže poljoprivrednicima u plasmanu proizvoda.

- U početku smo okupljali poljoprivrednike koji proizvode voće i povrće, a sada okupljamo i one koji proizvode žitarice, posebno hajdinu - rekao je Saša Lenček, predsjednik poljoprivredne zadruge „Ludbreški kraj”.

Da se ulaganja Grada Ludbrega u poljoprivredu isplate potvrđuju i nagrade proizvođača na sajmovima. Iako su se nekada bavili mljekarstvom, obitelj Pajnogač danas ima siranu u Hrastvskom te su se usmjerili na proizvodnju prgica i sireva. Tako su na regionalnom ocjenjivanju sireva u Križevcima njihove prgice pokupile prve nagrade, a prve nagrade pokupili su i na državnom natjecanju: za bijelu i blagu prgicu osvojili su zlato, a za ljutu prgicu broncu. Ni njihov sir ljutko nije prošao nezapažen te su se kući vratili s osvojenom srebrnom medaljom.

DSC_2431.jpg

Označeno u