Ukida se većina epidemioloških mjera, odluke na snazi od sutra u ponoć Foto: VV arhiva

Ukida se većina epidemioloških mjera, odluke na snazi od sutra u ponoć

VV / vecernji.hr | 7.4.2022. u 11:32h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nacionalni stožer civilne zaštite na današnjoj je konferenciji za medije objavio da se ublažava, odnosno ukida većina epidemioloških mjera uvedenih radi suzbijanja pandemije koronavirusa.

- Kao što je poznato, epidemiološka slika je znatno povoljnija nego krajem prošle ili početkom ove godine. Posljedice koronavirusa više nemaju značajniji utjecaj na zdravstveni sustav - rekao je Božinović, piše vecernji.hr.

- Ukida se najveći dio uvedenih epidemioloških mjera, ostala bi obveza korištenja maski za lice nekim kategorijama osoba - rekao je Božinović te pojasnio kako će maske morati nositi samo u zdravstvenim ustanovama i ustanovama smještaja socijalne skrbi.

- Maske će se obavezno morati koristiti u zdravstvenom sustavu, ali i zaposlenici ustanova socijalne skrbi te posjetitelji korisnika. Osnovna razlika u odnosu na staru odluku je da će korištenje maski u najvećoj mjeri ovisiti o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinca, a ne o nadziranju i zapriječenim sankcijama - rekao je.

- Više nema zabrane ulaska u RH bez obzira odakle se dolazi, dovoljno je da osobe iz država koje nisu u EU posjeduju covid potvrdu, a iz država članica EU više neće biti potrebne potvrde - rekao je Božinović.

Odluke stupaju na snagu sutra u ponoć, a od sutra se ukidaju i sve druge epidemiološke mjere.

- Što se tiče covid potvrda na nacionalnoj razini, one se mogu koristiti samo u zdravstvenom sustavu i kad je u pitanju smještaj u socijali - rekao je Božinović.