Udruga žena iz Doljana dobitnica je priznanja "Ženska kreativnost u ruralnom životu"

J.Š./Varaždinske vijesti | 15.10.2019. u 15:17h | Objavljeno u Aktualno

Udruga žena Općine Sveti Ilija – selo Doljan dobitnica je priznanja „Ženska kreativnost u ruralnom životu“ koje je dodijeljeno danas u Županijskoj palači, u organiziaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije, a povodom Svjetskog dana seoskih žena.

Predloženo je bilo ukupno šest kandidatkinja odnosno udruga koje svojim radom i rezultatima ostavljaju trag u svojim sredinama. Tako su uz pobjednicu Udrugu žena Općine Sveti Ilija – selo Doljan na natječaj Povjerenstva za ravnopravnost spolova prijavljene bile i Verica Pantaler, Udruga žena Općine Vidovec, Mara Bogović, Marija Cafuk i Brankica Kovaček.

Sve okupljene u Skupštinskoj dvorani pozdravila je Natalija Martinčević, savjetnica župana.

- Ovom manifestacijom želimo senzibilizirati društvo i javnost na položaj žena u društvu, a posebno žena u ruralnim područjima jer su njihovi problemi još zahtjevniji. U ove dvije godine mandata u Županiji imala sam prilike upoznati rad udruga žena i žena koje rade na poljoprivredi i na poljoprivrednim gospodarstvima. Moram pohvaliti njihov entuzijazam, njihov trud i rad. Kao čuvarice tradicije, gastronomije neizostavan su partner Varaždinskoj županiji na našim projektima, programima i manifestacijama i od srca im čestitam na njihovom radu – naglasila je Martinčević.

Vlasta Cindrić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova rekla je da je pred Povjerenstvom bio težak zadatak odabira.

- Svjetski dan seoskih žena 15. listopada, obilježava se s ciljem isticanja osobitosti seoskih žena i senzibiliziranja lokalne zajednice o njihovoj velikoj, ali još uvijek neprepoznatoj i nepriznatoj ulozi i doprinosu društvenoj zajednici. Zahvaljujemo svim predlagateljima i udrugama i ženama koje su sudjelovale u natječaju. Povjerenstvo je imalo zaista težak zadatak jer svaka kandidatkinja daje izniman doprinos društvu i zajednici i na tome im zahvaljujemo – naglasila je Cindrić.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova već jedanaestu godinu provodi projekt "Ženska kreativnost u ruralnom životu" te svake godine dodjeljuje priznanje i zahvale za sudjelovanje ženama koje svojim djelovanjem utječu na poboljšanje kvalitete života u ruralnim sredinama Varaždinske županije. Svjetski dan seoskih žena utemeljen je 1995. godine tijekom 4. Konferencije UN-a o ženama u Pekingu. Njegovim obilježavanjem podržava se višestruka uloga seoskih žena koje su uglavnom poljoprivrednici i mali poduzetnici. Seoske žene danas čine jednu četvrtinu svjetske populacije, sudjeluju u proizvodnji 60-80 posto hrane koja se uzgaja a posjeduju manje od pet posto zemlje. Porazan je podatak da istovremeno dvije trećine nepismenih na svijetu čine žene. Zbog ključne uloge žena u proizvodnji hrane odlučeno je da se Svjetski dan obilježava 15. listopada, a to je dan prije Svjetskog dana hrane.

Galerija slika