Udruga "U ime obitelji": SDP i HDZ štite izrabljivanje radnika u trgovini Foto: VV arhiva / ilustracija

Udruga "U ime obitelji": SDP i HDZ štite izrabljivanje radnika u trgovini

Varaždinske vijesti | 3.4.2018. u 16:13h | Objavljeno u Aktualno

- Ni HDZ ni SDP ne žele pravedno regulirati rad nedjeljom te stati na kraj velikoj društvenoj nepravdi koju rad nedjeljom predstavlja za više od 180.000 zaposlenih u trgovinama, od čega su više od 100.000 žene. Radnici su u Hrvatskoj u mnogo lošijem položaju nego u drugim državama EU koje nam premijer Plenković često daje za primjer - priopćili su iz Udruge "U ime obitelji".

Dodali su da je Udruga Hrvatskom saboru prije godinu dana podnijela prijedlog izmjenama Zakona o radu čijim bi se prihvaćanjem, ističu iz Udruge, trenutno zakonski omogućilo zaposlenima u trgovinama da sami odlučuju žele li ili ne žele raditi nedjeljom te, ukoliko žele, da za taj rad dobivaju minimalno 50 posto veću naknadu.

- Prijedlog je blokiran od strane saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo čiji predsjedavajući je u vrijeme njegova podnošenja bio g. Mrsić, a trenutno je to g. Maras koji također zanemaruje Poslovnik Sabora prema kojemu je dužan Prijedlog U ime obitelji dati na razmatranje Odboru, hoće li ili neće biti upućen u saborsku proceduru - tvrde iz Udruge.

Navode i da je na sjednici održanoj 29. ožujka Vlada odbacila i jedan drugi prijedlog za izmjene Zakona o radu, GLAS-a i HSU-a, kojim se, između ostalog, predložilo povećanje plaće za nedjeljni rad od 30 posto te novčana kazna za poslodavce koji se toga ne pridržavaju.

- Odbacujući navedeni prijedlog, Vlada je između ostalog istaknula kako “smatra da važeći Zakon o radu predstavlja bolje zakonsko rješenje”. Upravo suprotno takvom stajalištu Vlade, sadašnje zakonsko uređenje koje radniku ne nudi izbor o tome hoće li ili neće raditi nedjeljom te omogućuje da radnik za svoj nedjeljni rad bude plaćen samo jednu kunu, izrabljuje radnike u Hrvatskoj te ide na ruku poslodavcima, napose vlasnicima trgovačkih lanaca i trgovačkih centara koji u državama iz kojih dolaze poštuju daleko viši standard za zaštitu radnika - naveli su iz Udruge.

- Vladino stajalište kako je trenutno zakonsko uređenje rada nedjeljom dobro, kao i ignoriranje te blokiranje prijedloga "U ime obitelji" od strane predstavnika opozicije u Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, očiti je dokaz da SDP i HDZ štite izrabljivanje radnika u trgovini pokazujući potpunu socijalnu neosjetljivost, dodatno otežavajući ionako težak položaj zaposlenih u trgovinama - zaključili su iz Udruge "U ime obitelji".