OTVORENO Učiteljica koja se neće cijepiti, ni testirati: "Tko ima legitimitet zabraniti mi ulazak u školu?"

| 15.11.2021. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Od sutra učitelji, nastavnici i ravnatelji osnovnih i srednjih škola iz Varaždinske županije na radno mjesto moraju doći ili s Covid potvrdom ili s negativnim testom. Na posao će doći i naša sugovornica, učiteljica u jednoj osnovnoj školi na području naše županije, ali neće imati ni Covid potvrdu, niti napravljeni test. Hoće li u utorak kada dođe u školu moći do svojeg radnog mjesta i razreda?

Odgovor na ovo pitanje prošli tjedan, kada smo s njome razgovarali, nije znala. Pretpostavlja tek da u utorak vjerojatno bez Covid potvrde ili negativnog testa neće moći školu. O tome zašto nije podlegla “kolektivnom pritisku” i cijepila se samo kako bi dobila Covid potvrdu otvoreno je razgovarala s nama, uz uvjet da ne objavljujemo njezino ime i prezime, niti školu u kojoj radi.

Kršenje Ustava RH

- Neću se cijepiti. Kao prvo, to je moja osobna odluka koju ću donijeti ja sama, a nikako pod ucjenom Stožera jer samo sam ja odgovorna za svoje zdravlje. Nikad se ne bih cijepila samo zbog Covid potvrde, jer je to protiv mojih životnih načela i vrijednosti. Ne planiram se ni testirati, barem ne tako dugo dok sam zdrava i nemam nikakve simptome - kaže i pita se tko u školi uopće ima legitimnost od nje tražiti Covid potvrdu ili negativan test.

- Tko će to meni zabraniti ulazak u školu bez Covid potvrde ili negativnog testa ako sam zdrava? Ako nas u utorak ne puste na naša radna mjesta, tko će nas mijenjati? Jer, radi se o nekoliko tisuća ljudi - upozorava naša sugovornica za koju je uvođenje Covid potvrda u bilo koju instituciju, posebno u obrazovni sustav, apsurdno i nepotrebno.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...