Ublažavanje posljedica suše: 17 sustava navodnjavanja ukupno vrijednih 666 milijuna kuna

Varaždinske vijesti | 4.8.2022. u 14:45h | Objavljeno u Aktualno

Suša uzrokuje značajne poremećaje u poljoprivrednoj proizvodnji, a nažalost, zbog sve izraženijih klimatskih promjena, sve češće pogađa i hrvatske poljoprivrednike.

Navodnjavanje poljoprivrednih kultura štetne posljedice od suše može znatno ili u potpunosti umanjiti stoga Ministarstvo poljoprivrede, u najvećoj mjeri uz pomoć sredstava Programa ruralnog razvoja, ulaže u javne sustave navodnjavanja te sufinancira opremu za navodnjavanje na poljoprivrednim gospodarstvima.

 Kako u svrhu smanjenja negativnog učinka suša, tako i osiguranja stabilnosti te povećanja konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, do sada su objavljena tri natječaja za investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja (operacija 4.3.1.), kojima je stavljeno na raspolaganje ukupno 852 milijuna kuna.

Do sada je odobreno 666 milijuna kuna potpore za 17 projekata sustava navodnjavanja koji obuhvaćaju površinu od 7 tisuća hektara, pri čemu je predviđeno priključivanje 555 poljoprivrednika. 

Jedan od njih je i projekt javnog navodnjavanja u Orubici, koji će pokriti 300 hektara oranica, a prvi je takav u Brodsko-posavskoj županiji.

U ovakvim sušnim vremenima posebno nam znači što možemo natapati, lakše se borimo s visokim temperaturama i sušom. Sve je vrlo jednostavno za korištenje, sustav odlično radi i van naših očekivanja. Sada parcelu možemo zaliti odjednom i u puno manje vremena“, ističe lokalni povrtlar Goran Blažeković, koji je među prvima potpisao ugovor za priključak na novi sustav.  

Uzimajući u obzir važnost navodnjavanja u poljoprivrednoj proizvodnji, u rujnu je planirana objava novog Natječaja za tip operacije 4.1.1. koji će se odnositi isključivo na ulaganja u sustave i opremu za navodnjavanje na poljoprivrednim gospodarstvima, a prednost će imati ulaganja u sektoru voćarstva (osim vinove loze i maslina) i povrćarstva (uključujući krumpir).

Valja istaknuti kako su na posljednjim natječajima u sklopu tipa operacije 4.1.1., koji su se odnosili na podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada odnosno vinograda, bili prihvatljivi troškovi sustava za navodnjavanje na poljoprivrednim gospodarstvima te oprema za navodnjavanje, a projekti koji su uključivali navodnjavanje imali su prednost pri odabiru.

Ukupno je do sada za projekte koji uključuju troškove navodnjavanja u sklopu operacije 4.1.1 odobrena potpora u iznosu od gotovo 86 milijuna kuna.

Također, u cilju poboljšanja praksi koje doprinose prilagodbi i ublažavanju klimatskih promjena, kroz Strateški plan RH do 2027. definirane su intervencije usmjerene ka navodnjavanju poljoprivrednih površina, za što je iz europskih fondova osigurano 65,8 milijuna eura.