U Županijskoj palači stručnim skupom "Priroda za vodu" obilježen 25. jubilarni Svjetski dan voda Foto: Varaždinska županija

U Županijskoj palači stručnim skupom "Priroda za vodu" obilježen 25. jubilarni Svjetski dan voda

Varaždinske vijesti | 23.3.2018. u 08:57h | Objavljeno u Aktualno

Svjetski dan voda jučer je obilježen i u Županijskoj palači u Varaždinu, gdje je održan stručni skup "Priroda za vodu – odgovor je u prirodi", koji je organizirao Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije. Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka i usmjerava nam pozornost na važnost vode u našim svakodnevnim životima. Tema ovogodišnjeg jubilarnog 25. Svjetskog dana voda je "Priroda za vodu" i proučava prirodna rješenja za izazove s kojima se suočavamo u 21. stoljeću.

Zamjenik župana Robert Vugrin iskazao je zadovoljstvo organizacijom ovakvih predavanja koja podižu svijest građana o utjecaju vode na naše živote i njezinu važnost. U Republici Hrvatskoj 70 posto vode koristi se za poljoprivredu, 10 posto za industriju, 10 posto u domaćinstvima, a svega 1 posto koristi se kao voda za piće. Hrvatska raspolaže s obilnim količinama pitke vode, a prema službenim podacima u Europi se nalazimo u samom vrhu.

- Među zemljama u razvoju je čak 80 posto problema s bolestima vezano direktno uz kvalitetu vode. Mi imamo tu sreću da Hrvatska raspolaže s obilnim rezervama pitke vode, po čemu smo u Europi, ali i u svijetu u samom vrhu, među prvih 40 zemalja. Ovakvim skupovima želimo podići razinu svijesti građana da je potrebno s takvim rezervama odgovorno postupati i čuvati ih – rekao je zamjenik Vugrin.

Zamjenik je naglasio da se na području, koje obuhvaća Aglomeracija Varaždin, želi dići postotak kućanstava priključenih na sustav otpadnih voda iznad 90 posto, s ciljem smanjenja negativnog utjecaja otpadnih voda.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marin Bosilj istaknuo je snagu vode koja nam svoj utjecaj ovih dana pokazuje kroz poplave na području Hrvatske. Naglasio je da vodu, osim u turizmu i gospodarstvu, trebamo znati iskoristiti i u drugim granama djelatnosti kroz obnovljive izvore energije, hidroelektrane i u poljoprivredi, pazeći pritom da ne utječemo negativno na prirodu.

Uvodno izlaganje o značaju voda održala je Alema Jezić, dipl. ing., voditeljica djelatnosti zdravstvene ekologije Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Danas 2,1 milijarda ljudi živi bez sigurne pitke vode kod kuće, što utječe na njihovo zdravlje, obrazovanje i život. Novo desetljeće će započeti Svjetskim danom voda 22. ožujka 2018., a prestaje na Svjetski dan voda, 22. ožujka 2028. godine i fokusirat će se na održivi razvoj i integrirano upravljanje vodnim resursima za postizanje društvenih, ekonomskih i ekoloških ciljeva te provođenje međunarodno dogovorenih programa i projekata vezanih uz vodu.

Svjetski_dan_voda_1.JPG

Svjetski_dan_voda_2.JPG

Svjetski_dan_voda_3.JPG