ilustracija

U županiji 14 novih slučajeva zaraze, povećava se broj osoba s težom kliničkom slikom

| 19.10.2020. u 13:23h | Objavljeno u Aktualno

Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Razlog nešto manjem broju novih slučajeva u odnosu na prethodne dane leži u činjenici da se vikendom ne uzimaju brisevi u COVID-ambulanti. Unatoč manjem broju slučajeva, zabrinjavajuće je da u 13 od 14 slučajeva izvor zaraze nije poznat, da su novooboljeli većinom osobe starije životne dobi, te da su nove četiri osobe hospitalizirane.

Zbog novih slučajeva bilo je postupanje i u jednoj novoj srednjoškolskoj ustanovi, zbog čega je više razrednih odjeljenja prebačeno na online nastavu. S obzirom da u istom razdoblju imamo evidentirano 17 oporavaka, ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 241.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 23 osobe s težom kliničkom slikom, od kojih su 22 na kisiku, a 1 na respiratoru. Na liječenju kod kuće trenutno je 218 osoba.

- Već jučer je Opća bolnica Varaždin najavila da zbog povećanja broja hospitaliziranih kreće u reorganizaciju i smanjivanje broja usluga. Moramo naglasiti da bez sudjelovanja stanovništva u borbi protiv COVID-19 bolesti nećemo uspjeti zaustaviti ovaj izrazito negativni trend. Posljedica će biti jako brzo urušavanje kvalitete zdravstvene skrbi u smislu da će doći do ispadanja zdravstvenog kadra na svim razinama te pacijenti neće dobiti na vrijeme svoju dijagnostiku, liječenje i terapiju. Zapravo će se zbog toga povećati smrtnost u drugim kroničnim nezaraznim bolestima kao što su maligne, kardiovaskularne, endokrinološke, kronične respiratorne i druge. Prave stope pojavnosti i smrtnosti od kroničnih nezaraznih bolesti ćemo vidjeti tek za koju godinu, a biti će posljedica sadašnje situacije. Trenutne brojke su za Varaždinsku županiju izrazito zabrinjavajuće, a promijeniti ih možemo samo zajedno - rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

- Vidljivo je i da je sve veći udio novooboljelih kod kojih se ne zna izvor zaraze, stoga još jednom apeliramo da budete pozorni u situacijama u kojima ostvarujete bliske kontakte, te da posebno pazite na one koji zbog svoje zdravstvene situacije neće uspjeti pobijediti ovaj virus u 10 dana - naglašavaju iz Stožera.