U Varaždinu hrvatski rekord u količini oborina, ali nema velikih šteta jer je kanalizacijsku sustav izdržao

vv | 25.7.2020. u 13:32h | Objavljeno u Aktualno

-Bez obzira na rekordnu kišu, naš kanalizacijski sustav je radio gotovo besprijekorno i bolje nego prije, naglašava Željko Bunić, direktor Varkoma, komunalnog poduzeća koje vodi brigu o sustavu za otpadne i oborinske vode na području Varaždina i okolice.

Ukazujući na podatke količinama oborina, koje je danas objavio DHMZ, meteorolog Zoran Vakula naglasio je kako je oko 50 litara po četvornome metru palo u Zagrebu u samo sat, dva, a u središtu Zagreba čak i oko 80 litara, dok je u Varaždinu još i više - čak 128 litara., što je rekord prošle noći.

Međutim, dok je u Zagrebu uslijed oborina bilo velikih šteta, a stradao je i jedan vatrogasac, Varaždin je bolje prošao jer kanalizacijski sustav nije zakazao. Štoviše, kako ukazuje Bunić, dogodine bit će i bolje jer se priprema javna nabava za dodatni zahvat kojim će se cijelo Brezje - uključujući buduće nove ulice - dodatno spojiti na novi kolektor.

Zahvaljujući dobrim dijelom upravo kanalizacijskom sustavu, na području Varaždina zabilježeno je tek deset tehničkih intervencija uklanjanja stabala i granja  te ispumpavanja vode, što je nešto manje nego na području Zagrebačke županije gdje je bilo ukupno 15 tehničkih vatrogasnih intervencija, od čega se najviše odnosilo na ispumpavanje vode iz objekata, a manji dio na čišćenje odvodnih kanala te uklanjanje stabala i granja.

Nasuprot tome je Zagreb u kojem je bilo više od 100 tehničkih vatrogasnih intervencija, a u ispumpavanjima vode iz mnogobrojnih objekata i podvožnjaka, čišćenjima odvodnih kanala i kolnika te uklanjanju stabla sa prometnica sudjelovao je JVP Zagreb i dobrovoljna vatrogasna društva s područja cijelog grada.

Nažalost, sa sinoćnje intervencije u sanaciji poplavljenog grada Davor Kovačić, član DVD-a Kustošija, nije se vratio svojoj obitelji. Pomažući pri ispumpavanju vode iz jednog zagrebačkog stana Davoru je pozlilo i unatoč brzoj intervenciji Hitne medicinske službe nažalost nije mu bilo pomoći.

"Davor Kovačić hrabri je vatrogasac koji je u svoje 53 godine odradio mnogobrojne intervencije te je dao i velik trud u sanaciji posljedica potresa u Zagrebu. Davore, hvala na svemu. Njegovoj obitelji i članovima DVD-a Kustošija izražavamo duboku sućut", kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.