FOTO U Varaždinu niče najveći hrvatski podatkovni centar – DC North

| 24.1.2023. u 13:55h | Objavljeno u Aktualno

Vjerujem da nam je samo nebo granica! Kada je to u razgovoru za Varaždinske vijesti rekao Matija Grabar, predsjednik uprave i osnivač poduzeća CRATIS, vjerojatno nije bilo baš puno onih koji su, osim njega i njegovih suradnika, vjerovali da će u Varaždinu uistinu krenuti njegov smjeli poduhvat - gradnja najvećeg domaćeg „carrier neutralnog“ podatkovnog centra – DC North.

north_03.jpg

A gradnja ne samo da je počela, nego se u Brezju već naziru konture objekta podatkovnog centra od 2.000 kvadratnih metara  IT prostora te više od 4MW instalirane snage. Centar je uz jugozapadnu varaždinsku zaobilaznicu, i to na parceli od 12 tisuća kvadrata, kupljenu od Grada Varaždina, koji je zbog velikog ulaganja za 30 posto smanjio komunalni doprinos i oslobodio investitora od polovice komunalne naknade na rok od tri godine.

DC North, poduzeće koje je osnovao Cratis, ulaže u istoimeni podatkovni centar i prateće sadržaje već u prvoj fazi oko 17 milijuna eura, a u drugoj fazi još trećinu prvog iznosa.

.

north_02.jpg

Prva faza, čiji jse završetak planira u rujnu,  kao i puštenje u pogon,  obuhvaća izgradnju cijele građevine tj. glavnog postrojenja sa svom popratnom energetskom, optičkom i ostalom komunalnom infrastrukturom, zatim dio za prostore nadzornog centra i servisnih prostora, kao i sve prostorije da bi korisnicima podatkovnih centara osigurali najveću moguću razinu komfora. Unutar prve faze planira se i aktivacija nekoliko soba, odnosno podatkovnih centara u kojima će biti smješteni nacionalni i međunarodni Tier 1 operateri, kao i core oprema Cratis Cloud infrastrukture i njihovih korisnika zajedno s korisnicima koji su najavili potrebu korištenja usluga DC North.

U drugoj fazi, kroz tri do pet godine, trebali bi se otvoriti dodatni prostori podatkovnog centara, ovisno o potrebama i potražnji na tržištu.

- U Hrvatskoj se nalazi svega nekoliko podatkovnih centara, a gotovo svi smješteni su na području Zagreba i Zagrebačke županije. Ukoliko uzmemo u obzir trenutnu potražnju i činjenicu da nedostaje ozbiljan nezavisni podatkovni centar, koji bi po udaljenosti i ostalim čimbenicima bio prava sekundarna lokacija Zagrebu, potom uvedemo elemente naših strateških prednosti i dodamo našu potrebu – imamo podatkovni centar u Varaždinu, rekao je Grabar objašnjavajući razlog izgradnje podatkovnog centra u Brezju.

north_04.jpg

Varaždin, odnosno Brezje, smatra idealnim mjestom za ovakvo ulaganje.

-Prije svega, uz naša strateška partnerstva, izrazito smo dobro povezani optikom do Zagreba jer se nalazimo na sjeverozapadnim vratima Hrvatske gdje prolaze optičke veze iz Zagreba prema Sloveniji, Austriji i Mađarskoj. S druge strane, u drugoj smo, korisnicima povoljnijoj i sigurnijoj, potresnoj zoni od Zagreba, a prometno smo bliski, pristupačni i izvrsno povezani. Brezje kao zona u izgradnji daje nam fleksibilnost oko parcelacije i prilagodbe DTK, energetske i komunalne infrastrukture. Također, nije poplavna zona, kako sam rekao potresno je vrlo mirna, a još od prethodnih projekata energetski je redundantno i snažno povezana. Dakle, savršena kombinacija uz koju korisnik dobiva možda i najvažniji segment – neovisnost, ukazue.

S druge strane, kako dodaje, ono što je vrlo važno, Grad Varaždin je itekako prepoznao važnost našeg projekta, kao i cijele IT industrije što iim daje snažnu potporu koja je neophodno potrebna za brzu realizaciju projekta.  

- Na kraju, smatram da gradu i zajednici u kojoj smo izrasli kao osobe i tvrtka treba vraćati kroz razvoj upravo ovakvih zdravih projekta koji će osigurati visoko tehnološka, izvrsno plaćena radna mjesta i svjetsku prepoznatljivost, naglašava Grabar.

north_06.jpg

Kako dodaje Darko Pintarić, direktor DC Northa, uporno pokušavaju ovom međunarodno prepoznatom projektu dati i lokalni štih jer su oduvijek vjerovali u know how naših ljudi, koji dolazi do izražaja i kod ovog projekta koji je građevinski izuzetno složen i osjetljiv te je izgraditi ga i opremiti sve samo ne jednostavno.

- Vodili smo duge i intenzivne razgovore s mnogim izvođačima i dobavljačima opreme, ali smo se na kraju odlučili za one koji su nam dali jasne garancije uspješne realizacije kako rokova izgradnje tako i dobave opreme te postavljanja iste. I ponosni smo kako su danas naši ne samo izvođači nego i svojevrsni partneri u projektu: Međimurje PMP d.o,o., Elektroinstalateri d.o.o., Marlex d.o.o. te Zlaring d.o.o., a potvrdu ispravnosti takve odluke danas pokazuje stanje na gradilištu, u što ste se i sami mogli uvjeriti. Nadalje, a to nikako ne smijemo zaboraviti, u procesu izrade projektne dokumentacije uspjeli smo postići da podatkovni centar DC North bude certificiran kao TIER 3 od strane Uptime Instituta i već se nalazi na svjetskoj mapi, te smo time ispunili našu najavu da ćemo postaviti Varaždin na globalnu digitalnu mapu i učiniti DC North prepoznatljivim brandom, rekao nam je Pintarić, dodavši da je to potvrda, točka na i koja potvrđuje ne samo ozbiljnost projekta, nego primarno daje sigurnost svim budućim korisnicima da će njihovo poslovanje, njihovi podaci s njima biti apsolutno sigurni.

DC_North_Uptime.jpg