FOTO U Varaždinu niče najveći hrvatski podatkovni centar – DC North

| 24.1.2023. u 13:55h | Objavljeno u Aktualno

Vjerujem da nam je samo nebo granica! Kada je to u razgovoru za Varaždinske vijesti rekao Matija Grabar, predsjednik uprave i osnivač poduzeća CRATIS, vjerojatno nije bilo baš puno onih koji su, osim njega i njegovih suradnika, vjerovali da će u Varaždinu uistinu krenuti njegov smjeli poduhvat - gradnja najvećeg domaćeg „carrier neutralnog“ podatkovnog centra – DC North.

north_03.jpg

A gradnja ne samo da je počela, nego se u Brezju već naziru konture objekta podatkovnog centra od 2.000 kvadratnih metara  IT prostora te više od 4MW instalirane snage. Centar je uz jugozapadnu varaždinsku zaobilaznicu, i to na parceli od 12 tisuća kvadrata, kupljenu od Grada Varaždina, koji je zbog velikog ulaganja za 30 posto smanjio komunalni doprinos i oslobodio investitora od polovice komunalne naknade na rok od tri godine.

DC North, poduzeće koje je osnovao Cratis, ulaže u istoimeni podatkovni centar i prateće sadržaje već u prvoj fazi oko 17 milijuna eura, a u drugoj fazi još trećinu prvog iznosa.

.

north_02.jpg

Prva faza, čiji jse završetak planira u rujnu,  kao i puštenje u pogon,  obuhvaća izgradnju cijele građevine tj. glavnog postrojenja sa svom popratnom energetskom, optičkom i ostalom komunalnom infrastrukturom, zatim dio za prostore nadzornog centra i servisnih prostora, kao i sve prostorije da bi korisnicima podatkovnih centara osigurali najveću moguću razinu komfora. Unutar prve faze planira se i aktivacija nekoliko soba, odnosno podatkovnih centara u kojima će biti smješteni nacionalni i međunarodni Tier 1 operateri, kao i core oprema Cratis Cloud infrastrukture i njihovih korisnika zajedno s korisnicima koji su najavili potrebu korištenja usluga DC North.

U drugoj fazi, kroz tri do pet godine, trebali bi se otvoriti dodatni prostori podatkovnog centara, ovisno o potrebama i potražnji na tržištu.

- U Hrvatskoj se nalazi svega nekoliko podatkovnih centara, a gotovo svi smješteni su na području Zagreba i Zagrebačke županije. Ukoliko uzmemo u obzir trenutnu potražnju i činjenicu da nedostaje ozbiljan nezavisni podatkovni centar, koji bi po udaljenosti i ostalim čimbenicima bio prava sekundarna lokacija Zagrebu, potom uvedemo elemente naših strateških prednosti i dodamo našu potrebu – imamo podatkovni centar u Varaždinu, rekao je Grabar objašnjavajući razlog izgradnje podatkovnog centra u Brezju.

north_04.jpg

Varaždin, odnosno Brezje, smatra idealnim mjestom za ovakvo ulaganje.

-Prije svega, uz naša strateška partnerstva, izrazito smo dobro povezani optikom do Zagreba jer se nalazimo na sjeverozapadnim vratima Hrvatske gdje prolaze optičke veze iz Zagreba prema Sloveniji, Austriji i Mađarskoj. S druge strane, u drugoj smo, korisnicima povoljnijoj i sigurnijoj, potresnoj zoni od Zagreba, a prometno smo bliski, pristupačni i izvrsno povezani. Brezje kao zona u izgradnji daje nam fleksibilnost oko parcelacije i prilagodbe DTK, energetske i komunalne infrastrukture. Također, nije poplavna zona, kako sam rekao potresno je vrlo mirna, a još od prethodnih projekata energetski je redundantno i snažno povezana. Dakle, savršena kombinacija uz koju korisnik dobiva možda i najvažniji segment – neovisnost, ukazue.

S druge strane, kako dodaje, ono što je vrlo važno, Grad Varaždin je itekako prepoznao važnost našeg projekta, kao i cijele IT industrije što iim daje snažnu potporu koja je neophodno potrebna za brzu realizaciju projekta.  

- Na kraju, smatram da gradu i zajednici u kojoj smo izrasli kao osobe i tvrtka treba vraćati kroz razvoj upravo ovakvih zdravih projekta koji će osigurati visoko tehnološka, izvrsno plaćena radna mjesta i svjetsku prepoznatljivost, naglašava Grabar.

north_06.jpg

Kako dodaje Darko Pintarić, direktor DC Northa, uporno pokušavaju ovom međunarodno prepoznatom projektu dati i lokalni štih jer su oduvijek vjerovali u know how naših ljudi, koji dolazi do izražaja i kod ovog projekta koji je građevinski izuzetno složen i osjetljiv te je izgraditi ga i opremiti sve samo ne jednostavno.

- Vodili smo duge i intenzivne razgovore s mnogim izvođačima i dobavljačima opreme, ali smo se na kraju odlučili za one koji su nam dali jasne garancije uspješne realizacije kako rokova izgradnje tako i dobave opreme te postavljanja iste. I ponosni smo kako su danas naši ne samo izvođači nego i svojevrsni partneri u projektu: Međimurje PMP d.o,o., Elektroinstalateri d.o.o., Marlex d.o.o. te Zlaring d.o.o., a potvrdu ispravnosti takve odluke danas pokazuje stanje na gradilištu, u što ste se i sami mogli uvjeriti. Nadalje, a to nikako ne smijemo zaboraviti, u procesu izrade projektne dokumentacije uspjeli smo postići da podatkovni centar DC North bude certificiran kao TIER 3 od strane Uptime Instituta i već se nalazi na svjetskoj mapi, te smo time ispunili našu najavu da ćemo postaviti Varaždin na globalnu digitalnu mapu i učiniti DC North prepoznatljivim brandom, rekao nam je Pintarić, dodavši da je to potvrda, točka na i koja potvrđuje ne samo ozbiljnost projekta, nego primarno daje sigurnost svim budućim korisnicima da će njihovo poslovanje, njihovi podaci s njima biti apsolutno sigurni.

DC_North_Uptime.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci