U Varaždinskoj županiji zabilježen novi slučaj zaraze Covidom-19; u Hrvatskoj još 57 novooboljelih

MGA/VV | 5.7.2020. u 14:16h | Objavljeno u Aktualno

Nakon sedam dana od posljednjeg zabilježenog slučaja zaraze koronavirusom, u Varaždinskoj županiji zabilježen je novi slučaj zaraze, a riječ je o muškoj osobi srednjih godina s blagom kliničkom slikom i poznatim izvorom zaraze.

I ovdje se, kao i kod prošlog slučaja, izvor zaraze ne nalazi unutar Varaždinske županije, već se radi o uvezenom slučaju, ističu u županijsko Stožeru civilne zaštite. Osoba nije hospitalizirana, nego se, s obzirom na blagu kliničku sliku, po novom protokolu liječi izolirano kod kuće pod aktivnim zdravstvenim nadzorom infektologa Opće bolnice Varaždin.

Osobama s kojima je zaraženi bio u bliskom kontaktu određena je mjera samoizolacije, a pod tom je mjerom u Varaždinskoj županiji trenutno ukupno 19 osoba.

- Ukupno u Varaždinskoj županiji sada vodimo dvije osobe zaražene koronavirusom, a dodatno nam se pripisuju još tri zaražene osobe koje nisu testirane u Varaždinu i ovdje se zdravstveno ne prate, stoga se vode samo statistički. U Varaždinskoj županiji i dalje, s obzirom na broj novozaraženih u Republici Hrvatskoj, imamo izrazito dobru epidemiološku situaciju. No, unatoč tome, Stožer civilne zaštite Varaždinske županije donio je ovaj tjedan odluku o reaktivaciji COVID-19 ambulante kako bi se povećao kapacitet uzimanja briseva za testiranje, a s primarnim ciljem zaštite korisnika u sustavu socijalne skrbi, ali i samog bolničkog sustava - ističe načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

I nacionalni Stožer civilne zaštite objavio je današnje podatke o broju novozaraženih, kojih je ukupno 57, pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj 842.

- Još su 93 osobe na liječenju, s četiri pacijenta na respiratoru. U protekla 24 sata testirane su 1.244 osobe. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 3.151 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 57 u protekla 24 sata. 2.196 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo stotinu i trinaest osoba. Do sada je testirano 85.410 osoba, od čega 1.244 u protekla 24 sata. Podaci su prikupljeni od lokalnih stožera zaključno s 12:45 i moguće je da se kasnije pojave razlike u objavljenim brojkama zbog kasnijeg termina objave podataka nekih stožera - stoji u današnjem priopćenju nacionalnog Stožera.

Označeno u