U Varaždinskoj županiji većina poduzeća još uvijek ne integrira ESG ciljeve u svoje strategijske planove

vv | 4.7.2024. u 15:24h | Objavljeno u Aktualno

Poduzeća u narednom razdoblju čeka prijenos nove Direktive o korporativnom izvješćivanju o održivosti. Navedeno će se na hrvatsko zakonodavstvo prenijeti izmjenom Zakona o računovodstvu, Zakona o reviziji i Zakona o tržištu kapitala.

Do sada se pravilo o izvješćivanju odnosilo na poduzeća s više od 500 djelatnika, a od 2025. godine obveza će zahvatiti sva velika poduzeća. Hrvatska gospodarska komora želi poduzećima ponuditi novi alat za procjenu održivih praksi pa je tako prošle godine pokrenut prvi hrvatski ESG rating, alat za ocjenjivanje poslovanja poduzeća u području okoliša, društva i upravljanja, dostupan na hiperlinku https://www.hgk.hr/hrvatski-esg-rating.

Služi kao alat za edukaciju, ali i model samoprocjene poduzetnika kako bi se upoznali sa standardima koje će morati implementirati u svoje poslovanje i kako bi znali na kojem stupnju razvoja svog poslovanja su prema ESG standardima.

Novi krug ocjenjivanja je u tijeku, a rezultati će pokazati koliko su hrvatska poduzeća napredovala u svojim održivim praksama.

Prošle godine je upitnik ispunilo 21 poduzeće s područja Varaždinske županije, pri čemu dominira privatni sektor.

Podaci pokazuju da većina poduzeća na neki način brine o zaštiti okoliša, bilo kroz formalizirane politike ili interne sustave. Međutim, postoje i ona koja nemaju niti osnovne mjere za zaštitu okoliša (9,5%).

Gotovo trećina poduzeća uključuje ESG ciljeve u godišnje ciljeve menadžmenta, no većina poduzeća još uvijek ne integrira ESG ciljeve u svoje strategijske planove, što je područje koje zahtijeva značajna poboljšanja.

Također, 23,8% poduzeća ima spremnu ESG strategiju, dok kod ostalih konkretni planovi još nisu implementirani.

Prosjek utrošene energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) za 19 poduzeća iznosi 32,50%. Ovaj postotak ukazuje na solidnu razinu korištenja obnovljivih izvora energije, što je pozitivan znak i pokazuje da je Varaždinska županija na dobrom putu u pogledu korištenja OIE.

Nadalje, prosjek postotka recikliranog otpada za 15 poduzeća iznosi 53,41%. Ovaj podatak ukazuje na visoku razinu recikliranja otpada, što je pozitivan znak u pogledu upravljanja otpadom i održivosti.

„Analiza ESG ratinga za Varaždinsku županiju pokazuje da poduzeća pokazuju svijest o važnosti zaštite okoliša i održivosti, iako postoje izazovi u implementaciji ESG ciljeva i strategija. Integracija ESG ciljeva u godišnje ciljeve menadžmenta, povećanje korištenja obnovljivih izvora energije te daljnje poboljšanje recikliranja otpada ključna su područja koja zahtijevaju dodatne napore“, naglasio je predsjednik HGK ŽK Varaždin Dragutin Gložinić, naglasivši da svako poduzeće može dodatno zatražiti i prošireno individualno izvješće na temelju ispunjenog upitnika na hiperlinku https://www.hgk.hr/hrvatski-esg-rating te prijedloge poboljšanja.

Kako bi pomogla poduzećima na putu kroz novu regulativu EU, HGK je pripremila o ESG vodič koji je dostupan na hiperlinku https://hgk.hr/esg-vodic-prakticne-smjernice-za-odrzivo-poslovanje