U Varaždinskoj županiji uskoro inkluzivni centar za strane radnike iz azijskih zemalja? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

U Varaždinskoj županiji uskoro inkluzivni centar za strane radnike iz azijskih zemalja?

IHR/Varaždinske vijesti | 22.9.2021. u 10:59h | Objavljeno u Aktualno

- Svjedoci smo kako se struktura grada i županije mijenja, u smislu da imamo veliki broj stranaca, doselilo se oko 4000 stranaca, prvestvno iz Azije. Problem je njihova inkluzivnost u društvo. Postoji li plan za neki Centar inkluzivnosti, da se ti ljudi uključe u društvo? Evidentno je da su došli trajno i da će tu ostati - rekao je vijećnik s Liste Ivana Čehoka Mario Lešina na aktualnom satu Županijske skupštine.

Župan Stričak ustvrdio je kako smo jaki onoliko koliko nam je jako gospodarstvo.

- Bez stranih radnika naše bi gospodarstvo teže funkcioniralo. Trebamo voditi brigu i o tom ljudima, tu su, žive i rade. Siguran sam da su naši Hrvati koji su odlazili u svijet, došli u sredinu koja nije uvijek bila gostoljubiva. Stoga pozivam sve vas da se uključite u tu problematiku, a kako će se centar zvati – prepuštam vama. Bilo bi dobro da se ti radnici integriraju u društvo i da napravimo jedan dobar sadržaj za nas i strane radnike - poručio je Stričak.

Dodao je kako su tijekom sjednice zatražili točne podatke od PU varaždinske koliko trenutno stranih radnika boravi na području naše županije.

- Na privremenom boravku na području Varaždinske županje je trenutno 2414 državljana trećih zemalja. Od toga iz Bosne i Hercegovine 825, Srbije 649, Nepala 414, Filipina 91, Ukrajine 89, Kosova 76, Indije 70, Sjeverne Makedoniije 64, Brazila 36, Crne Gore 18, Albanije 17, Kirgistana 11, Rusije 9, Sri Lanke 9 i Vijetnama 6 i drugih, kojih je manje od 6. Postoji institut spajanja obitelji, odnosno više njih za koje mi nisu naveli podatke, a još tu imamo državljane europskog gospodarskog prostora, a gospodarski prostor čine države Europske unije, Norveška, Island i Lihtenštajn. Znači, iz te tri države je tu još 352 stranaca. Samo da imate pregled koliko ih je i iz kojih zemalja - izvijestio je županijske vijećnike varaždinski župan.

Označeno u