U Varaždinskoj županiji trenutno 158 izbjeglica iz Ukrajine, aktiviran prihvatni centar u Areni

IHR/Varaždinske vijesti | 9.3.2022. u 10:17h | Objavljeno u Aktualno

- U smještajnom i prihvatnom centru u Varaždinskim Toplicama s današnjim danom nalazi se 90 naših malih i velikih prijatelja iz Ukrajine, a na području Varaždinske županije trenutno se nalazi još 68 prognanika iz Ukrajine koji su smješteni privatno i to na ludbreškom, ivanečkom i varaždinskom području. Danas u funkciju stavljamo prihvatni centar u maloj dvorani u Areni, koji je kapaciteta 200 smještajnih jedinica i on će biti tranzitni centar, odnosno svi koji će ovdje doći moći će boraviti 48 sati. Osigurat će im se zdravstvena skrb i prehrana te sve što je potrebno - najavila je jutros Silvija Zagorec, dožupanica i načelnica Stožera civilne zaštite Grada Varaždina koja je zajedno s načelnikom varaždinskog Stožera civilne zaštite i dogradonačelnikom Miroslavom Markovićem, predstavnicima Društva Crvenog križa Varaždinske županije i Grada Varaždina te braniteljima obišla prihvatni centar za izbjeglice u dvorani.

viber_slika_2022-03-09_09-31-49-231.jpg

Zagorec se ovom prilikom zahvalila svima koji su aktivno sudjelovali u pripremi i organizaciji ovog prihvatnog centra, Društvu Crvenog križa Varaždinske županije i Grada Varaždina, posebno pripadnicima braniteljskih udruga, Puma, Tigrova i 104. brigade HV-a, koji su sinoć i u noći postavljali ležajeve.

Načelnik gradskog Stožera Miroslav Marković rekao je kako nakon 30 godina od Domovinskog rata sada ponovno imamo rat u predgrađu Europe što nam dovodi izbjeglice iz Ukrajine koji su silom prilika istjerani iz svojih domova.

viber_slika_2022-03-09_09-31-49-011.jpg

- Mi kao Grad Varaždin se solidaliziramo i pomoći ćemo koliko možemo. Jedan mali doprinos Grada Varaždina je da se u ovoj maloj dvorani uredi prihvatni prolazni centar, jer ova mala dvorana ima uvjete i najkvalitetniji prostor koji Grad može dati za prihvat za izbjeglice iz Ukrajine, većinom majki s djecom i starijih osoba, kako bi se u ovoj teškoj situaciji koliko-toliko osjećali sigurnima. Zahvaljujem se braniteljskih udrugama, ali i Čistoći, koja je dala svoj doprinos, a uključit će se i vatrogasci. Nadam se da će ovaj prihvatni centar raditi što kraće, ako treba osigurat ćemo dodatne kapacitete i pozivam građane ako imaju slobodne kapacitete da nam jave - rekao je Marković koji je pozvao sugrađane da se jave ako imaju kapaciteta u privatnom smještaju na broj 112 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Nedeljko Kučej, koordinator prihvatnog centra u Areni Nedeljko Kučej iz Ravnateljstva civilne zaštite – Područnog ureda Varaždin, je rekao kako će se ovdje smještati izbjeglice koje će dolaziti s graničnog prijelaza.

viber_slika_2022-03-09_09-31-50-362.jpg

- Nemamo informacije koliko će ih doći i kojom dinamikom će se ovdje smještati, ali mi smo tu, spremni smo, dvoranu smo doveli do razine spremne za prihvat - rekao je.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Varaždin Sandra Mintas rekla je kako će tijekom dana uputiti apel za prikupljanje materijalne pomoći građanima, higijenske i prehrambene artikle.

viber_slika_2022-03-09_09-31-49-560.jpg

Označeno u