Pročelnik Službe za kirurške bolesti OB Varaždin Anđelko Koprek, dr.med.

U varaždinskoj bolnici izvedeno 10.000 laparoskopskih operacija

Varaždinske vijesti | 29.4.2018. u 14:30h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Iz varaždinske Opće bolnice pohvalili su se kako je ovih dana pročelnik Službe za kirurške bolesti Anđelko Koprek izveo 10.000-tu laparaskopsku operaciju u Općoj bolnici Varaždin.

– Prije 25 godina, tada kao četvrta zdravstvena ustanova u Hrvatskoj, napravili smo prvu laparoskopsku operaciju u našoj bolnici. Riječ je o minimalno invanzivnoj kirurgiji koja je unijela niz poboljšanja u kirurško liječenje pacijenata. Započeli smo s operacijom žući, slijepog crijeva, a danas laparoskopski operiramo i hernije, preponske kile te određene druge operacije npr. operaciju slezene. U principu danas se sve može raditi laparoskopski samo je potrebna oprema koja je relativno skupa, instrumenti, prostor, ali i vrijeme, obzirom da takva vrsta operacije traje nešto duže nego da se operira klasičnim putem – objasnio je pročelnik Službe za kirurške bolesti OB Varaždin Anđelko Koprek, dr.med.

I dok danas laparoskopija uzima sve više maha te označava zlatni standard u kirurškom liječenju, počeci uvođenja laparoskopske kirurgije u Varaždinu uopće nisu bili lagani.

– Svaki početak je težak, pa tako i s uvođenjem laparoskopije. Bila je to tada nova metoda, tehnički vrlo zahtjevna. Mi kao kirurzi trebali smo se naučiti na ovaj novi oblik operacije – raditi, gledati i operirati u dvije dimenzije. Iako se na ekranu puno bolje vidi kakva je situacija u području kojeg operiramo, nego kod otvorene kirurgije, ipak nam je nedostajala dubina slike, ali i na to smo se vrlo brzo navikli. Naši instrumentari, odnosno instrumentarke u operacijskim dvoranama također su se trebali naučiti na novu metodu operiranja, upoznati se s novim instrumentima. Bilo je potrebno puno rada, edukacije, usavršavanja. Kako se u ovim postupcima koristi relativno skupa oprema, bolnica je uvijek ulagala dodatne financijske napore, a sve kako bismo našim pacijentima ponudili najbolje moguće rješenje kod kirurškog liječenja njihove bolesti – prisjeća se Koprek.

laparoskopija 3

Ovakve su operacije zahtjevnije za liječnike, ali jednostavnije za pacijente.

– Prednosti su joj mali rez, liječenje uz brz opravak i povratak svakodnevnim aktivnostima u kraćem vremenu. 10 000 naših pacijenata koji su do sada laparoskopski operirani kratko su se nalazili u bolnici, u pravilu tri dana, a što je veliki plus za njih - rekao je.

Kako je endoskopija prije 25 godina napravila veliki iskorak tako danas zahvaljujući stalnom tehnološkom napretku u medicini, u operacijske dvorane ulazi robotika.

– Iako su sredstva koja su nam na raspolaganju za liječenje naših pacijenata ograničena, kirurzi čine sve s postojećom opremom kako bi pacijenti ostvarili kvalitetnu zdravstvenu skrb u našoj bolnici. Ono što bismo željeli i za što se nadamo da će se u budućnosti i ostvariti to su nove operacijske dvorane, a s njima i suvremenija oprema – zaključio je Koprek.