U varaždinskoj katedrali proslavljena misa za slijepe i slabovidne osobe Foto: Varaždinska biskupija

U varaždinskoj katedrali proslavljena misa za slijepe i slabovidne osobe

I.D./VV/Varaždinska biskupija | 13.12.2015. u 18:48h | Objavljeno u Aktualno

U prigodi proslave spomendana sv. Lucije, zaštitnice slijepih i slabovidnih, u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu proslavljeno je u subotu 12. prosinca misno slavlje kojem su nazočile osobe koje imaju poteškoće s vidom.

Na svojevrsnoj adventsko-božićnoj duhovnoj obnovi sudjelovalo je 80-ak članova udruga slijepih i slabovidnih iz Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije. Ovaj već tradicionalan susret održava se na inicijativu vlč. Vinka Halovanića, umirovljenog svećenika Varaždinske biskupije koji zbog osobnih poteškoća s vidom gaji posebno suosjećanje i razumijevanje prema slijepim i slabovidnim osobama. Vlč. Halovanić pozdravio je predvoditelja slavlja, mons. Ivana Godinu, generalnog vikara i izaslanika varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka i sve nazočne, osobito članove udruga.

Kazao je da su se sabrali da bi na blagdan sv. Lucije zahvalili Bogu za primljene duhovne i materijalne darove, koje Bog daje iz punine svoga milosrđa, te ispunili svoju dušu i srce Isusovom ljubavlju i dobrotom. Napomenuo je kako cijelo došašće potiče na djelotvornu ljubav i molitvu, dok sveta Lucija pokazuje kako se čuva vjera i voli Boga. Potaknuo je okupljene da svoju nebesku zaštitnicu mole neka im pomogne na putu kršćanske vjere i u nošenju svakodnevnih teškoća. Ona dobro znade što su ljudske muke i poteškoće. Neka nas njezin zagovor kod Boga prati da budemo strpljivi u nevoljama i prihvatimo Božju volju, rekao je vlč. Halovanić koji je prije nekoliko godina potaknuo ove susrete.

Svima okupljenima mons. Godina prenio je pozdrave službeno odsutnog biskupa Mrzljaka. Naglasio je da su svi sabrani oko zajedničkog izvora života i svjetlosti, Krista - Svjetla svijeta. Potaknuo je okupljene da mole da po zagovoru svete Lucije Isus Krist kao svjetlo rasprši tmine njihovih srdaca, kako bi hodili u Njegovoj svjetlosti. Za vrijeme mise čitanja su, na Brailleovu pismu, uputili članovi udruga slijepih.

Članovi udruga i njihova pratnja imali su u katedrali prigodu za ispovijed, a nakon mise Varaždinska biskupija priredila je zajednički objed i druženje za sve sudionike susreta.