U Specijalnoj bolnici V. Toplice obilježen Dan osoba s ozljedom kralježnične moždine Foto: Specijalna bolnica Varaždinske Toplice

U Specijalnoj bolnici V. Toplice obilježen Dan osoba s ozljedom kralježnične moždine

Varaždinske vijesti | 7.9.2018. u 16:01h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, u suradnji Hrvatske udruga paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) i Specijalne bolnice Varaždinske Toplice, u srijedu 5. rujna konferencijom za medije prvi put u Hrvatskoj obilježen je Međunarodni dan osoba s ozljedom kralježnične moždine.

Na konferenciji za medije sudjelovali su ravnatelj bolnice dr. Denis Kovačić, dr.med., v.d. pomoćnica ravnatelja za kvalitetu dr. Katarina Lohman Vuga, zamjenica Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i dipl. soc. radnica Mira Pekač Knežević, osobe sa spinalnim ozljedama koje se trenutno nalaze na rehabilitaciji, predsjednica HUPT-a Manda Knežević, predsjednik Spinalnih ozljeda Zagreb Janko Ehrlich Zdvořák, Roman Baštijan, član Upravnog odbora te djelatnici HUPT-a.

Predsjednica HUPT-a ukazala je na činjenicu kako rehabilitacija nakon spinalne ozljede traje vrlo kratko i prosječno traje od 3 do 6 mjeseci. U to je vrijeme osobi potrebno osigurati najadekvatniju i sveobuhvatnu zdravstvenu skrb. Izazov za ove osobe predstavljaju tjelesne funkcije koje više nikada nije moguće obavljati na uobičajen način, već se sve aktivnosti svakodnevnog života moraju učiti tijekom rehabilitacije i modificirati za svakog pojedinca. Upravo zato Hrvatskoj treba suvremeni Spinalni centar u kojemu bi se obavljala primarna rehabilitacija ovih osoba koja je kratka i zato mora biti sadržajna i učinkovita, a vrlo je važno i njihovo cjeloživotno praćenje.

Ozljede i bolesti kralježnične moždine događaju se svakodnevno, bilo pri uobičajenim aktivnostima, poput vožnje automobila, motora, bicikla, skokova u vodu, padova i sl. te kao posljedica bolesti kralježnične moždine. Nemali broj takvih ozljeda i bolesti posljedično rezultiraju paraplegijom ili tetraplegijom te nastavak života ove osobe moraju provesti u invalidskim kolicima. I što je najbitnije, kod ovakvih ozljeda, u prvo vrijeme nakon ozljede, ozljeđenici i njihovi najbliži kao najtragičniji dio uzimaju činjenicu da će se takva osoba moći kretati jedino u invalidskim kolicima, bilo manualnim ili elektromotornim. U stvarnosti invalidska kolica su vrlo dobra stvar koja osobama s ovakvim ozljedama omogućava mobilitet. A bez mobiliteta, dobrih pomagala i pristupačne zajednice- nema uključenja u društvo.

Živjeti s paraplegijom ili tetraplegijom nije jednostavno i nužna je podrška zajednice, jer od kvalitete primarne podrške, medicinske i psihosocijalne rehabilitacije te povezanosti s lokalnom zajednicom, ovisi daljnji život i uključivanje u zajednicu osoba s paraplegijom ili tetraplegijom.

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice sada postoji Odjel koji je Referentni centar za rehabilitaciju osoba s ozljedama kralježnične moždine na kojem radi iskusni interdisciplinarni tim, ali nažalost u neprimjerenim uvjetima i s premalo osoblja.

- Obilježavanje Dana osoba s ozljedom kralježnične moždine pokrenulo je profesionalno međunarodno društvo Interanational Spinal Cord Society - ISCoS, budući da su posljedice ovakvih ozljeda strašne, događaju se trenutno i život pojedinca i njegove obitelji okrene se naglavačke. Zbog ove činjenice i zato što unatoč najsuvremenijim rehabilitacijskim postupcima nema izlječenja ovakvih stanja, ovim se danom želi poručiti kako se istovremeno s kvalitetnom rehabilitacijom i nastojanjima uključivanja ovih osoba u zajednicu, istraživanjima kojima se pokušavaju naći načini liječenja kralježnične moždine, paralelno mora raditi na prevenciji ozljeđivanja. Prevencija je za sada lijek koji se ne smije zanemariti, baš zbog toga jer ozljeda kralježnične moždine ima tjelesne, psihološke, socijalne i profesionalne posljedice za pojedinca, obitelj, okolinu i cijelo društvo. I zato svi trebamo preuzeti dio odgovornosti - ističu iz Specijalne bolnice Varaždinske Toplice.

Specijalna_bolnica_Varazdinske_Toplice_-_Dan_osoba_s_ozljedom_kraljeznicne_mozdine_1.jpg

Specijalna_bolnica_Varazdinske_Toplice_-_Dan_osoba_s_ozljedom_kraljeznicne_mozdine_2.jpg

Specijalna_bolnica_Varazdinske_Toplice_-_Dan_osoba_s_ozljedom_kraljeznicne_mozdine_3.jpg

Specijalna_bolnica_Varazdinske_Toplice_-_Dan_osoba_s_ozljedom_kraljeznicne_mozdine_4.jpg

Specijalna_bolnica_Varazdinske_Toplice_-_Dan_osoba_s_ozljedom_kraljeznicne_mozdine_5.jpg

Specijalna_bolnica_Varazdinske_Toplice_-_Dan_osoba_s_ozljedom_kraljeznicne_mozdine_6.jpg