Od svih zdravstvenih ustanova samo Zavod za javno zdravstvo i Ljekarne u 2021. poslovale pozitivno Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Od svih zdravstvenih ustanova samo Zavod za javno zdravstvo i Ljekarne u 2021. poslovale pozitivno

IHR/Varaždinske vijesti | 11.5.2022. u 10:43h | Objavljeno u Aktualno

Sve zdravstvene ustanove kojima je osnivač Varaždinska županija, osim Zavoda za javno zdravstvo i Ljekarni Varaždinske županije, prošlu godinu zaključili su s minusom.

- Tijekom 2021. godine manjak prihoda nad rashodima evidentiran je u Općoj i Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, dok su višak prihoda nad rashodima ostvarili Dom zdravlja, Zavod za javno zdravstvo, Zavod za hitnu medicinu i Ljekarna. No prijenosom rezultata financijskog poslovanja iz ranijih razdoblja, krajnji pozitivni rezultat na kraju 2021. godine zabilježili su Zavod za javno zdravstvo i Ljekarna, dok su ostale ustanove s 31. prosincem prošle godine ostvarile negativan financijski rezultat - rekao je Josip Križanić, predsjednik Županijske skupštine na današnjoj konferenciji za novinare uoči sjednice Županijske skupštine koja će se održati u srijedu, 18. svibnja, a kojoj će jedna od tema biti upravo poslovanje zdravstvenih ustanova u prošloj godini.

110522_najava_skupstine_1.jpg

Josip Križanić, predsjednik Županijske skupštine i pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renata Skoko

Prema Izvješću o radu i financijskom poslovanju za 2021. godinu zdravstvenih ustanova najveći manjak, u iznosu od čak 44.954.048 kuna ostvarila je OB Varaždin, dok je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice ostvarila manjak u iznosu od 12.060.346 kuna. Ostale zdravstvene ustanove kraj prošle godine zaključile su u plusu, tako da je Dom zdravlja prošlu godinu zaključio s 3.771.155 kuna viška prihoda, Ljekarne Varaždinske županije ostvarile su višak prihoda u iznosu od 2.182.239 kuna, Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije 276.479 kuna, dok je u prošloj godini najbolje poslovao Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, koji je prošlu godinu zaključio s 22.004.985 kuna u plusu.

Uzimajući u obzir rezultate poslovanja iz ranijih razdoblja, cijela grupacija zdravstvenih ustanova je na kraju 2021. godine ostvarila negativan rezultat, odnosno korigiran manjak prihoda nad rashodima u iznosu od 456.143.122 kune. Predsjednik Županijske skupštine Križanić dodao je kako je veliki utjecaj na poslovanje zdravstvenih ustanova imala pandemija koronavirusa.

- Zbog toga je došlo do pada pružanja usluga u bolnicama, što je rezultiralo neizvršenim uslugama prema HZZO-u, u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice u 2021. godini smanjila se gospodarska aktivnost, dok je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije povećao aktivnosti, temeljem čega je ostvario značajan prihod - rekao je Križanić.

Križanić je istaknuo i kako najveći udio prihoda zdravstvene ustanove ostvaruju od HZZO-a.

- Radi se o oko 60 posto prihoda, dok su najznačajniji rashodi oni za zaposlene, koji zauzimaju oko 50 posto ukupnih rashoda - rekao je Križanić koji je dodao kako ukupne obveze, kao i ukupna potraživanja svih zdravstvenih ustanova u prošloj goidni povećana su za 20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Vijećnici Županijske skupštine raspravljat će i o poslovanju Doma za starije i nemoćne osobe u Varaždinu, kao i o poslovanju Doma za žrtve obiteljskog nasilja – Utočište Sveti Nikola te Izvješću o radu Crvenog križa za prošlu godinu.