U proljetnom krugu prijava, usprkos koronavirusu, pristigao 3681 zahtjev za subvencijom kredita Foto: ilustracija / Pixabay

U proljetnom krugu prijava, usprkos koronavirusu, pristigao 3681 zahtjev za subvencijom kredita

Varaždinske vijesti | 1.5.2020. u 18:26h | Objavljeno u Aktualno

Završen je prvi ovogodišnji poziv za subvencionirane kredite za mlade obitelji. Prema finalnim podacima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), pristigao je 3681 zahtjev za subvencije kredita za kupnju stana ili kuće te za izgradnju kuće.

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja ističu kako ova brojka sugerira i dalje iznimno velik interes za ovaj program koji se, unatoč svim ograničenjima koje je donijela epidemija koronavirusa, i ove godine uspješno provodi. Ministar Predrag Štromar kaže da će svi oni čiji će zahtjevi biti pozitivno ocijenjeni, subvencije i dobiti.

- Prezadovoljni smo interesom građana i provedbom procesa prijave. Iako smo se našli u izvanrednoj situaciji, broj pristiglih prijava tek je malo manji od rekordnog prošle godine, što govori da je ova mjera potrebna našim građanima. Hvala i građanima i bankama i djelatnicima APN-a koji su se potrudili da se ovaj dio uspješno i maksimalno jednostavno odradi. Do sada je uz naše subvencije preko 9400 mladih obitelji uspjelo jednostavnije riješiti egzistencijalno pitanje osiguravanja doma, a ta brojka, nakon obrade ovih zahtjeva, mogla bi biti i preko 13.000. Kad tome pribrojimo mlade koji su stambeno pitanje riješili kroz program POS-a već sada prelazimo 21300 obitelji koje ostaju živjeti, raditi, stvarati u Hrvatskoj. Time smo već sada prebacili cilj od 20.000 obitelji što je bio postavljeni cilj Ministarstva i Vlade. Ponosan sam na sve koji su u ovom sudjelovali i sretan zbog građana kojima smo pomogli – poručio je Štromar, a iz ministarstva napominju i da je u tim obiteljima rođeno više od 1300 djece.

Novi krug prijava za subvencionirane kredite slijedi u rujnu, po istim uvjetima kao što je bio i ovaj upravo završeni.

- Sve one koji možda nisu uspjeli prikupiti dokumentaciju ovaj put ili će tek rješavati svoje stambeno pitanje, pozivam da iskoriste ovo vrijeme za pripremu dokumentacije - rekao je Štromar.