U posljednjih šest godina, 7,783 građana u Varaždinskoj županiji moralo u stečaj Foto: Pixabay

U posljednjih šest godina, 7,783 građana u Varaždinskoj županiji moralo u stečaj

vv | 10.10.2024. u 08:30h | Objavljeno u Aktualno

FINA - Financijska agencija je na svojim službenim stranicama objavila pregled zbirnih podataka iz sustava provedbe Jednostavnog postupka stečaja potrošača za razdoblje od 1. siječnja 2019. do 7. listopada 2024. godine kao i provedbe Stečaja potrošača putem izvansudskog postupka.

Fina od 2019. godine, prema novom zakonu, svim građanima koji imaju do 2650 eura dugova i neprekidno su u blokadi duže od tri godine šalje upit jesu li suglasni da se nad njihovom imovinom provede stečaj, a putem pošte im se dostavlja Poziv na dostavu očitovanja nakon čega imaju rok od 15 dana od dostave da pošalju odgovor o suglasnosti. Ako se ne očituje u tom roku, Fina smatra da je potrošač suglasan te se pokreće postupak stečaja, odnosno Fina šalje na nadležne Općinske sudove Prijedlog za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača.

U tom periodu je u Hrvatskoj ukupni broj Prijedloga za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača za one potrošače koji su u trenutku podnošenja Prijedloga zadovoljavali zakonom propisane uvjete za provedbu stečaja iznosio 212 420.

Prema podacima Fine, najviše Prijedloga za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača je u Hrvatskoj imao Općinski građanski sud u Zagrebu na kojem je pokrenuto 29.274 postupaka stečaja, dok je najmanje Općinski sud u Gospiću s 1.743 postupaka. Na sjeverozapadu je najviše Prijedloga za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača imao Općinski sud u Varaždinu, primljeno je 7,783 prijedloga, a najmanje je imao Općinski sud u Koprivnici, 5.100 prijedloga. Na Općinskom sudu u Čakovcu je primljeno 6.282 prijedloga, dok je na Općinskom sudu u Zlataru primljeno 5.747 prijedloga.

Fina je također stupanjem novog Zakona o stečaju potrošača 1. siječnja 2016. godine započela s provođenjem izvansudskog postupka pred savjetovalištem, a koji od 1. siječnja 2019. godine više nije obavezni postupak za potrošače koji žele pokrenuti stečaj potrošača pred nadležnim općinskim sudom.  Od 1. siječnja 2016. do 14. srpnja 2022., predano je ukupno 1.262 zahtjeva za provedbu izvansudskog postupka pred Fininim savjetovalištem, a od tog broja predanih zahtjeva, sklopljeno je svega 16 izvansudskih sporazuma dok je izdano ukupno 935 Potvrda o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma.

Pregled Zbirnih Podataka Iz Sustava Provedbe Jednostavnog Postupka Stečaja Potrošača i Iz Sustava Stečaj Po... by Varazdinske vijesti on Scribd