U Podrutama Zero Global Waste priprema industrijsku pirolizu?

vv | 19.4.2022. u 12:22h | Objavljeno u Aktualno

Kako bi se otklonila neizvjesnost i otklonile dvojbe, posebice one vezane uz nagađanja da bi se moglo raditi o spalionici, počeli su se prikupljati potpisi za peticiju

U industrijskom krugu u Podrutama, koji je nakon propasti BBS-a preuzela Omega, ovo brezničko metalsko poduzeće proizvodi rasvjetne stupove. U jednom njegovom dijelu, međutim, priprema se i nešto drugo, a nagađa se da bi to moglo biti postrojenje za industrijsku pirolizu. O čemu se točno radi, jako zanima dio građana, koji su o tome počeli raspravljati nakon što se primijetilo da stižu novi strojevi, odnosno dijelovi postrojenja.

Kako bi se otklonila neizvjesnost i otklonile dvojbe, posebice one vezane uz nagađanja da bi se moglo raditi o spalionici, počeli su se prikupljati potpisi za peticiju kojom bi se zatražilo javno očitovanje čelnika lokalne samouprave, i to prije svega gradonačelnika grada Novog Marofa Siniše Jenkača i varaždinskog župana Anđelka Stričak, ali i varaždinskog Nevena Bosilje, kao i vlasnika prostora tvornice i zakupca dijela prostora na lokaciji tvornice Omega u Podrutama, tvrtki Zero Global Waste Croatia, koja je u vlasništvu američke kompanije Zero Global Waste, čiji su predstavnici bili iskazali interes za kupnju MBO postrojenja u Varaždinu, kojeg su i bili obišli.

Frano_Kundid__clan_uprave_C.I.O.S._MBO__Rick_Santorum_i_Gentry_Beach_u_Varazdinu.jpg

Uz to, informacije o tome što se radi u industrijskom krugu u Podrutama te je li to sukladno propisima kako se ne bi štetno utjecalo na okoliš potpisnici peticije zatražit će i od tijela državne uprave, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Državnog  inspektorata, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Hrvatskog sabora, Vlade, Ureda predsjednika....

Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja već se očitovalo u vezi pirolize, točnije upita CE-ZA-R-a treba li procjena utjecaja na okoliš u vezi rekonstrukcije postrojenja za MBO u Varaždinu radi uvođenja linije za vakumsku pirolizu.  Isto je ishodovano.

Rjesenje_MBO_Varazdin-1.jpg

Rješenje je ishodovano, a je li linija i proradila, a ukoliko je, koji otpad je dolazio na pirolizu, pitali smo C.I.O.S. grupu.

- S ciljem utvrđivanja procesnih mogućnosti te samih operativnih karakteristika uređaja za vakumsku pirolizu, a razmatrajući njegovu eventualnu implementaciju u sustav oporabe otpada u smislu potencijalne nadogradnje aktualnih postupaka, provodile su se pripremne aktivnosti za takvo ispitivanje u sklopu MBO postrojenja. Cjelokupna raspoloživa infrastruktura koja je na lokaciji u funkciji, s adekvatnim biofilterskim sustavom, dodatno je opravdavala takva nastojanja, čemu je prethodio postupak procjene utjecaja samog zahvata na okoliš, uz ishođenje potrebnih dozvola. Funkcionalno testiranje, kojim bi se ocijenila usklađenost uređaja s europskim standardima kvalitete i nacionalnom regulativom, nije bilo finalizirano te uređaj nije integriran u postrojenje niti je na lokaciji MBO-a, odnosno nije bio u funkciji, odgovorili su nam.