U palači Varaždinske županije održana uvodna konferencija projekta „Suradnja za razvoj“

Napisao/la: MGA/VV -

U palači Varaždinske županije, u organizaciji Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije (JURA), 13. prosinca održana je uvodna konferencija projekta „Suradnja za razvoj“.

Konferencija je organizirana s ciljem informiranja predstavnika javnopravnih tijela s područja Varaždinske županije o mogućnosti ostvarivanja besplatne savjetodavne podrške zaposlenika JURA-e u pripremi i provedbi strateških dokumenata i EU projekata, a kroz projekt „Suradnja za razvoj“, koji je JURA-i odobren u okviru Poziva na iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz prioritetne osi 10 - Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. za nastavak aktivnosti regionalnih koordinatora.

Od početka provedbe projekta, siječnja 2019. godine, pružena je stručna podrška u pripremi 9 projekata te provedbi njih 13, ukupne vrijednosti 442 milijuna kuna, pa možemo reći da je time samo potvrđena potreba za ovakvim projektom usmjerenim na povećanje kapaciteta potencijalnih prijavitelja za korištenje bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova – naglasio je ravnatelj JURA-e, Krunoslav Blaži.

Projekt „Suradnja za razvoj“ višegodišnji je i opsežni projekt koji zadire u srž održivog regionalnog razvoja jer JURA, a time i Varaždinska županija kao njezin osnivač, razvojem kompetencija na lokalnoj razini stvaraju čvrste temelje za nastavak vrlo uspješne prakse povlačenja novca iz europskih fondova, istaknuo je zamjenik župana Varaždinske županije, Tomislav Paljak.

Na uvodnoj su konferenciji svoja iskustva ''s terena'' podijelili Mirjana Grabar Kruljac, ravnateljica Medicinske škole Varaždin, te Damir Mihalić, zamjenik ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, čiji su projekti pripremani ili se provode kroz projekt „Suradnja za razvoj“. Ravnateljica Mirjana Grabar Kruljac istaknula je kako je Medicinska škola, u suradnji s JURA-om, u sklopu projekta „Suradnja za razvoj“, pripremila dva iznimno složena razvojna projekta koji se odnose na uspostavu regionalnog centra kompetentnosti u sektoru medicine, ukupne vrijednosti veće od 80 milijuna kuna, a koji će Medicinsku školu Varaždin pozicionirati ne samo kao referentni medicinski centar u Hrvatskoj, već i šire.

''O složenosti ovog projekta dovoljno govori činjenica da smo unutar škole formirali čak 13 timova koji su sudjelovali u pripremi projekata i izravno surađivali s predstavnicama JURA-e. Nije bilo lako, ali uz veliku i stručnu podršku koju smo u svakom trenutku uživali od zaposlenica JURA-e, sigurni smo kako ćemo oba projekta uspješno privesti kraju te će Medicinska škola Varaždin svojim učenicima pružiti najkvalitetnije obrazovne sadržaje uz najmoderniju tehnologiju'', rekla je Grabar Kruljac.

Zamjenik ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, Damir Mihalić, osvrnuo se na kompleksnost više projekata koji se provode u Varaždinskim Toplicama, a u čijoj pripremi i provedbi sudjeluje JURA, kroz projekt „Suradnja za razvoj“.

''U pripremi i provedbi EU projekata treba proći iznimno puno stepenica, za koje javnost ni ne zna, a mi koji smo uključeni u cjelokupni proces itekako znamo kakav nas kompleksan posao čeka. Puno je tu rada i stresa, ali na kraju se itekako isplati jer projekti sa sobom nose neprocjenjivu vrijednost, ne samo za sredinu u kojoj se provode, već i za čitavu zajednicu. Kada govorimo o Specijalnoj bolnici u Varaždinskim Toplicama, riječ je o više od 130 milijuna kuna ukupne vrijednosti samo projekata energetske obnove Specijalne bolnice te Lovrine kupelji, Termi, Konstantinove kupelji, Hidroterapije terme i Konstantinovog doma, a tu i projekt izgradnje i opremanja nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine, što je dodatnih 107 milijuna kuna.

Podrška ustanove kakva je JURA, u kojoj je koncentrirano višegodišnje iskustvo, nam je u projektima od izuzetne važnosti, pri čemu bih naglasio da postoje zaposlenici JURA-e koji doslovno bdiju nad projektima i paze stručno na svaki detalj, što nam daje toliko potrebnu dozu sigurnosti i na tome smo im uistinu zahvalni'', rekao je Mihalić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.