U obiteljskim domovima za starije u Varaždinskoj županiji previše korisnika, a premalo radnika Foto: ilustracija / Pixabay

U obiteljskim domovima za starije u Varaždinskoj županiji previše korisnika, a premalo radnika

| 20.1.2020. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Prije desetak dana Hrvatsku je potresla vijest o smrti šestero korisnika obiteljskog doma za starije i nemoćne osobe u Andraševcu kraj Oroslavja. Stradali su u požaru koji je 11. siječnja u ranim jutarnjim satima zahvatio pomoćnu zgradu doma, što je pokrenulo brojna pitanja o uvjetima smještaja i nadzoru u sustavu socijalne skrbi, osobito u obiteljskim domovima koji mogu imati najviše 20 korisnika.

Za uvjete smještaja, broj štićenika i kvalitetu pružanja usluga štićenicima domova te njihov nadzor nadležno je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (Služba za inspekcijski nadzor), dok su za utvrđivanje minimalnih uvjeta za obiteljske domove od 2013. godine nadležne županije, a ranije je to bilo u nadležnosti ureda državne uprave.

- U tom razdoblju Varaždinska županija je izdala ukupno 11 rješenja (licencija) kojim su utvrđeni minimalni uvjeti, i to za smještaj ukupno 179 starijih i teško bolesnih odraslih osoba i 20 odraslih osoba s intelektualnim i mentalnim oštećenjima - odgovorili su nam iz Županije, dodavši da prema evidenciji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, na području Varaždinske županije djeluje sedam ustanova socijalne skrbi koje skrbe o starijim i nemoćnim osobama (smještaj za više od 20 korisnika), dvije ustanove socijalne skrbi za psihički bolesne osobe, te 27 obiteljskih domova.

– S obzirom na to da se u javnosti, slučajno ili namjerno, stvorio dojam o ovlastima i odgovornostima županija, naglašavamo da je jedina ovlast županije utvrđivanje minimalnih tehničkih uvjeta prostora, opreme i radnika za pružanje usluga, a koji pak ovise o vrsti korisnika te o minimalnom sadržaju i opsegu usluge u odnosu na pojedinu korisničku skupinu. Sva ostala pitanja su u nadležnosti tijela Vlade Republike Hrvatske – naglasili su iz Županije.

Kakve su nepravilnosti utvrdile inspekcije ministarstva, a što su nam odgovorili iz MUP-ove inspekcije zaštite od požara, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...