U OB Varaždin pripreme za najgore: "Bolje da pacijenti budu u dnevnoj bolnici u izgradnji nego u šatorima" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

U OB Varaždin pripreme za najgore: "Bolje da pacijenti budu u dnevnoj bolnici u izgradnji nego u šatorima"

IHR/Varaždinske vijesti | 2.12.2021. u 20:00h | Objavljeno u Aktualno

- Kako protječe cijepljenje protiv Covid-19 u Varaždinskoj županiji, koliki je postotak procijepljenosti, jesu li s potojećim punktevima pokriveni svi građani i kakvi su budući koraci, budući da nam se pojavio i novi soj, Omicron. Hoće li se intenzivirati cijepljenje kako bi bilo dostupno svim građanima Varaždinske županije? - zanimalo je HDZ-ovu vijećnicu Snježanu Cerjan na aktualnom satu Županijske skupštine.

Župan Anđelko Stričak rekao je kako je procijepljenost na području Varaždinske županije u odnosu na ukupno stanovništvo 49,3 posto, a odraslo stanovništvo, 59,1 posto.

- Kad govorimo o potezima kojima smo htjeli motivirati građane da se cijepe, moram reći da smo još u lipnju ove godine održali sastanak sa svim načelnlicima i gradonačelnicima, gdje im je sugerirano da osiguraju barem 100 osoba za cijepljenje i u tom slučaju tim bi došao u općinu ili grad. To je napravila samo Općina Bednja. Održan je sastanak i s predstavnicima Studentskog zbora, koji su organizirali dva punkta za cijepljenje u SC-u, a održan je i sastanak s liječnicima obiteljske medicine koji su se uključili u cijepljenje i evo, sada se kod njih građani mogu cijepiti 4. prosinca. Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije organizira u krugu OB Varaždin cijepljenje svaki radni dan. Dakle, poduzeli smo sve što je u našoj moći da motiviramo građane na cijepljenje - ustvrdio je varaždinski župan.

Je li procijepljnost zadovoljavajuća, procijenite sami, rekao je.

- Ako ima potrebe za pojedinačnim cijepljenjima u općinama ili gradovima, mi smo spremni organizirati cijepljenje u toj sredini. Također, još prije tjedan, dva sam zamolio ravnatelja OB Varaždin da dnevnu bolnicu koja je u izgradnji, za koju još nemamo uporabnu dozvolu, ali nadam se da ćemo je u sljedećih dva tjedna uspjeti ishoditi, da se pripremi za zlu ne trebalo. Daleko bolje i prihvatljivije je da se naši građani liječe u toj zgradi nego u šatoru ili nekoj dvorani. Još prije dva tjedna smo 50 kreveta iz bolnice u Klenovniku dopremili ovdje. Da su brojke visoke, jesu, da su dva do tri puta veće nego prije godinu dana, ovisno koje parametre gledate, jesu, ali ako ćemo se svi držati epidemioloških mjera i ako broj procijpljenosti naraste, nadam se da ćemo se moći othrvati i toj pošasti - rekao je župan, a o tome kako se nada da dodatni kapaciteti za smještaj teže oboljelih neće biti potrebni istaknuo je i na radnom sastanku s gradonačelnicima i načelnicima iz Varaždinske županije, koji je održan jučer u Županijskoj palači.

- Održan treći radni sastanak župana Stričaka s gradonačelnicima i načelnicima