U nekim varaždinskim kafićima već poskupjela kava: "Nemamo izbora ako želimo preživjeti!" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

U nekim varaždinskim kafićima već poskupjela kava: "Nemamo izbora ako želimo preživjeti!"

IHR/Varaždinske vijesti | 3.2.2022. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

I dok su zagrebački ugostitelji najavili više cijene kave, u Varaždinskoj županiji pojedini ugostitelji već su podigli cijene svojih proizvoda.

- Zbog drastičnog povećanja cijena energenata, posebno plina, te svih drugih troškova više nije bilo moguće normalno poslovati. Nije bilo druge: ili podići cijene ili staviti ključ u bravu - otkrio nam je Tihomir Barat, vlasnik varaždinskog WakeUp bara.

indeksiraj.jpg

Umjesto devet, u tom varaždinskom kafiću produžena kava već neko vrijeme košta 10 kuna, dok je kava s mlijekom s 10 "skočila" na 12 kuna. No nije to jedini kafić u kojem su već podigli cijene svojih proizvoda, kaže Jadranka Behin, predsjednica Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin, koja ima kafiće u Kućan Marofu i Kelemenu.

- Kod mene je kava dosad koštala šest kuna, no morala sam podići cijenu na osam kuna. Morala sam podići i cijene piva za kunu. I mi isto trošimo struju, plin i vodu, val poskupljenja nije zaobišao Varaždinsku županiji - kometnirala je Behin najave zagrebačkih ugostitelja.

Kaže kako su ugostitelji već bili prisiljeni "dići" cijene nakon lockdowna, no s obzirom da su poskupljenja tek počela, to nije kraj. Ipak, ne vjeruje da će se kava u Varaždinu piti po 20 ili 25 kuna.

- Gosti će tu cijenu kave platiti na moru, ali kod nas jako teško. Gosti su već sada nezadovoljni i žale se, no mi smo na to bili primorani upravo zbog svih ostalih poskupljenja koja su nas snašla i otežavaju nam poslovanje - kaže Behin i dodaje kako će ugostitelji morati povisiti cijene sokova i ostalih napitaka ako žele "preživjeti".

DSC_4109.jpg

- Korona nam je već opustošila kafiće, neki su morali zatvoriti svoje ugostiteljske objekte, a zbog viših cijena sigurno će se još više isprazniti kafići i doći do novog vala zatvaranja - nimalo optimistična nije Behin koja se pita kako će dalje raditi, jer ugostitelji su suočeni i s nedostatkom radnika.

- Ako želite zadržati čovjeka morate mu dati plaću od 6000 do 7000 kuna, makar ni to nije dovoljno za život - kaže Behin koja kaže da Vlada ima mehanizme, ali su gluhi i slijepi za probleme ugostitelja.

Označeno u