U N. Vesi u rad pušten semafor koji "kažnjava" vozače, u Ludbregu završili radovi od 1,2 mil. kn Foto: Varaždinska županija

U N. Vesi u rad pušten semafor koji "kažnjava" vozače, u Ludbregu završili radovi od 1,2 mil. kn

Varaždinske vijesti | 6.9.2018. u 14:56h | Objavljeno u Aktualno

Na zadovoljstvo mještana, a posebno roditelja osnovnoškolaca, kod Područne škole u Novoj Vesi u općini Petrijanec prije početka školske godine u rad je pušten semafor, koji je danas obišao i sam župan Radimir Čačić.

Uz župana prisutan je bio i njegov zamjenik Tomislav Paljak, ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački i predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a Krešimir Horvat, kao i načelnik Policijske uprave Varaždinske Predrag Benčić, županijski vijećnici Davor Golub i Vladimir Kolarić, zamjenik načelnika Općine Petrijanec Ivan Dombaj, općinski vijećnik Roman Strelec, ravnateljica OŠ Petrijanec Valerija Paljak i predsjednica mjesnog odbora Nova Ves Ivanka Divjak.

0609-ves-semafor-1.jpg

- Sigurnost djece nam je primarna, ovaj semafor ćemo u suradnji s PU varaždinskom dopuniti i s kamerama. Ovo je drugi takav semafor u našoj županiji , a postoji ih nekoliko i na državnim cestama. Očekujem od ŽUC-a i PU varaždinske popis svih kritičnih točaka po županiji, te ćemo za vrijeme našeg mandata svugdje gdje se ustanovi da je neophodno, a posebno ako je u blizini škole ili gdje je frekvencija male djece veća, postaviti upravo ovakav uređaj - najavio je Čačić.

Županijska uprava za ceste je uložila 320.000 kuna u uređaj koji bi trebao donijeti sigurnost te smirenje prometa u ovom naselju, u kojem su veliki problem predstavljali vozači koji su prekoračili dopuštenu brzinu.

- Sigurnost djece nam je na prvom mjestu, te smo zbog toga pokrenuli inicijativu zajedno s predsjednicom mjesnog odbora Nova Ves i zaista sam zahvalna da je ovaj semafor pušten u rad prije početka školske godine što je iznimno važno - naglasila je Paljak.

0609-ves-semafor-3.jpg

Riječ je o semaforu koji „kažnjava“ sve vozače koji se ne pridržavaju propisa - u slučaju prebrze vožnje, na semaforu se pali crveno svjetlo. U slučaju da vozači neće poštovati ni ovu prometnu signalizaciju, kod Područne škole Nova Ves bit će postavljena i kamera koja će 24 sata nadzirati promet, pa će svi koji će „projuriti“ kroz crveno biti oštro kažnjeni.

Na sigurnost pješaka i ovaj semafor osvrnuo se i načelnik PU varaždinske Predrag Benčić koji je istaknuo kako je ovo važan iskorak i dobro tehničko rješenje s ciljem zaštite pješaka, posebice djece.

- Ovo je jedan dobar primjer brige o sigurnosti pješaka. Djeca će sada na jedan sigurniji način doći do svoje škole. – rekao je Benčić.

0609-ves-semafor-5.jpg

Župan Čačić je s županijskim vijećnikom Nenadom Koščakom, ravnateljem ŽUC-a Tomislavom Osonjačkim i predsjednikom upravnog vijeća Krešimirom Horvatom ujedno obišao i ceste na području grada Ludbrega, u koje je uloženo 1,2 milijuna kuna. U obilasku završetka radova na prometnicama pridružila im se i zamjenica gradonačelnika Ludbrega Renata Potočnik.

Proširena je lokalna cesta u Vinogradima Ludbreškim u dužini od 600 metara, postavljen novi asfaltni tepih te je riješena odvodnja oborinskih voda, u što je uloženo 785.000 kuna, što je s 75 posto financirala Županijska uprava za ceste, a 25 posto Grad Ludbreg. Radovi su izvedeni da bi cesta bila sigurnija za sve sudionike u prometu, a kao nastavak dugogodišnjeg programa uređenja lokalnih cesta.

- Županija, odnosno Županijska uprava za ceste pratiti će radove postavljanja sustava odvodnje koje radi Grad Ludbreg na način da stavljamo tepih i vjerujem da ćemo kompletnu cestu u Ludbreškim vinogradima dovesti u red. Ovaj drugi problem, klizište gdje je izgrađen potporni zid je kompleksniji, odnosno ovdje je napravljen zid kako se cesta ne bi zatrpala i na taj način zaustavila promet - rekao je Čačić.

Ludbreg_1.jpg

Zamjenica gradonačelnika Potočnik zahvalila je stanovnicima Ludbreške ulice na strpljenju. 

- Ostaje nam još i završetak druge etape a još ostaje i treća etapa do završetka. Vinogradska ulica narušena je još kod sanacije odlagališta otpada zbog provoza kamiona, a do završetka će nam trebati još godinu dana. Zahvaljujem i na izgradnji potpornog zida i vjerujem u daljnju dobru suradnju s ŽUC-om – naglasila je Potočnik.

Na županijskoj cesti u Ludbregu izgrađen je potporni zid te nogostup, koji su vrijedni 432.000 kuna. U ukupnoj dužini od 350 metara izvedena je stabilizacija pokosa betonskim zidom, čime su spriječeni daljnji problem s urušavanjem.

Župan je naglasio kako u Varaždinskoj županiji postoji 65 evidentiranih klizišta, da bi se ona sanirala potrebno je najmanje 32 milijuna kuna, a za sanaciju klizišta godišnje je predviđeno četiri milijuna u proračunu ŽUC-a, što je apsolutno nedostatno.

- Intervencije Ministarstva graditeljstva su bile minimalne i nisu išle prema županijskim institucijama i morati ćemo inzistirati da država realizira zaključak sa sastanka Vlade RH sa županima u Varaždinu i napravi ozbiljan pomak u financiranju ŽUC-eva - naglasio je župan Čačić.

Ludbreg_1.jpg

Označeno u