U N. Vesi u rad pušten semafor koji "kažnjava" vozače, u Ludbregu završili radovi od 1,2 mil. kn

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
U N. Vesi u rad pušten semafor koji "kažnjava" vozače, u Ludbregu završili radovi od 1,2 mil. kn Foto: Varaždinska županija

Na zadovoljstvo mještana, a posebno roditelja osnovnoškolaca, kod Područne škole u Novoj Vesi u općini Petrijanec prije početka školske godine u rad je pušten semafor, koji je danas obišao i sam župan Radimir Čačić.

Uz župana prisutan je bio i njegov zamjenik Tomislav Paljak, ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački i predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a Krešimir Horvat, kao i načelnik Policijske uprave Varaždinske Predrag Benčić, županijski vijećnici Davor Golub i Vladimir Kolarić, zamjenik načelnika Općine Petrijanec Ivan Dombaj, općinski vijećnik Roman Strelec, ravnateljica OŠ Petrijanec Valerija Paljak i predsjednica mjesnog odbora Nova Ves Ivanka Divjak.

0609-ves-semafor-1.jpg

- Sigurnost djece nam je primarna, ovaj semafor ćemo u suradnji s PU varaždinskom dopuniti i s kamerama. Ovo je drugi takav semafor u našoj županiji , a postoji ih nekoliko i na državnim cestama. Očekujem od ŽUC-a i PU varaždinske popis svih kritičnih točaka po županiji, te ćemo za vrijeme našeg mandata svugdje gdje se ustanovi da je neophodno, a posebno ako je u blizini škole ili gdje je frekvencija male djece veća, postaviti upravo ovakav uređaj - najavio je Čačić.

Županijska uprava za ceste je uložila 320.000 kuna u uređaj koji bi trebao donijeti sigurnost te smirenje prometa u ovom naselju, u kojem su veliki problem predstavljali vozači koji su prekoračili dopuštenu brzinu.

- Sigurnost djece nam je na prvom mjestu, te smo zbog toga pokrenuli inicijativu zajedno s predsjednicom mjesnog odbora Nova Ves i zaista sam zahvalna da je ovaj semafor pušten u rad prije početka školske godine što je iznimno važno - naglasila je Paljak.

0609-ves-semafor-3.jpg

Riječ je o semaforu koji „kažnjava“ sve vozače koji se ne pridržavaju propisa - u slučaju prebrze vožnje, na semaforu se pali crveno svjetlo. U slučaju da vozači neće poštovati ni ovu prometnu signalizaciju, kod Područne škole Nova Ves bit će postavljena i kamera koja će 24 sata nadzirati promet, pa će svi koji će „projuriti“ kroz crveno biti oštro kažnjeni.

Na sigurnost pješaka i ovaj semafor osvrnuo se i načelnik PU varaždinske Predrag Benčić koji je istaknuo kako je ovo važan iskorak i dobro tehničko rješenje s ciljem zaštite pješaka, posebice djece.

- Ovo je jedan dobar primjer brige o sigurnosti pješaka. Djeca će sada na jedan sigurniji način doći do svoje škole. – rekao je Benčić.

0609-ves-semafor-5.jpg

Župan Čačić je s županijskim vijećnikom Nenadom Koščakom, ravnateljem ŽUC-a Tomislavom Osonjačkim i predsjednikom upravnog vijeća Krešimirom Horvatom ujedno obišao i ceste na području grada Ludbrega, u koje je uloženo 1,2 milijuna kuna. U obilasku završetka radova na prometnicama pridružila im se i zamjenica gradonačelnika Ludbrega Renata Potočnik.

Proširena je lokalna cesta u Vinogradima Ludbreškim u dužini od 600 metara, postavljen novi asfaltni tepih te je riješena odvodnja oborinskih voda, u što je uloženo 785.000 kuna, što je s 75 posto financirala Županijska uprava za ceste, a 25 posto Grad Ludbreg. Radovi su izvedeni da bi cesta bila sigurnija za sve sudionike u prometu, a kao nastavak dugogodišnjeg programa uređenja lokalnih cesta.

- Županija, odnosno Županijska uprava za ceste pratiti će radove postavljanja sustava odvodnje koje radi Grad Ludbreg na način da stavljamo tepih i vjerujem da ćemo kompletnu cestu u Ludbreškim vinogradima dovesti u red. Ovaj drugi problem, klizište gdje je izgrađen potporni zid je kompleksniji, odnosno ovdje je napravljen zid kako se cesta ne bi zatrpala i na taj način zaustavila promet - rekao je Čačić.

Ludbreg_1.jpg

Zamjenica gradonačelnika Potočnik zahvalila je stanovnicima Ludbreške ulice na strpljenju. 

- Ostaje nam još i završetak druge etape a još ostaje i treća etapa do završetka. Vinogradska ulica narušena je još kod sanacije odlagališta otpada zbog provoza kamiona, a do završetka će nam trebati još godinu dana. Zahvaljujem i na izgradnji potpornog zida i vjerujem u daljnju dobru suradnju s ŽUC-om – naglasila je Potočnik.

Na županijskoj cesti u Ludbregu izgrađen je potporni zid te nogostup, koji su vrijedni 432.000 kuna. U ukupnoj dužini od 350 metara izvedena je stabilizacija pokosa betonskim zidom, čime su spriječeni daljnji problem s urušavanjem.

Župan je naglasio kako u Varaždinskoj županiji postoji 65 evidentiranih klizišta, da bi se ona sanirala potrebno je najmanje 32 milijuna kuna, a za sanaciju klizišta godišnje je predviđeno četiri milijuna u proračunu ŽUC-a, što je apsolutno nedostatno.

- Intervencije Ministarstva graditeljstva su bile minimalne i nisu išle prema županijskim institucijama i morati ćemo inzistirati da država realizira zaključak sa sastanka Vlade RH sa županima u Varaždinu i napravi ozbiljan pomak u financiranju ŽUC-eva - naglasio je župan Čačić.

Ludbreg_1.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.