U Međimurju dva oboljela od koronavirusa: prvi i drugi slučaj zaraze nisu povezani Foto: Međimurska županija

U Međimurju dva oboljela od koronavirusa: prvi i drugi slučaj zaraze nisu povezani

IHR/Varaždinske vijesti | 25.3.2020. u 15:06h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U Međimurskoj županiji dvije su zaražene osobe koronavirusom, a novooboljela osoba radi u sustavu kontrole i nadzora državne granice.

- Ne smijemo vam otkrivati identitet zaražene osobe koja se najvjerojatnije zarazila prilikom obavljanja svog posla. Do 17. ožujka je osoba radila, od 18. ožujka je bila u samoizolaciji, dok je hospitalizirana u nedjelju. Za tu osobu rađena su dva nalaza, jedan je bio negativan, a drugi pozitivan. Nadležna epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije provodi sve potrebne radnje oko obuhvata svih kontakata - rekao je na jutrošnjoj konferenciji za novinare međimurski župan Matija Posavec.

Pozvao je javnost na oprez.

- Svi mi smo u novom režimu života. Upućujem apel svima da se drže mjera samoizolacije, poštuju higijenske navike i suzdržavaju se od javnog okupljanja - rekao je međimurski župan.

Specijalist epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Višnja Smilović navodi kako prvi i drugi slučaj oboljelih od koronavirusa u Međimurskoj županiji nisu povezani.

- U tijeku je obrada svih kontakata koje su bile u kontaktu s osobom za koju je danas potvrđeno da je pozitivna na COVID 19. Molim javnost da sve osobe koje su pod epidemiološkim nadzorom – u samoizolaciji ili su kontakti - da nam daju istinite i pravovremene informacije kako bismo mogli što prije obuhvatiti sve osobe koje su bile u mogućem kontaktu te spriječiti daljnje širenje bolesti - istaknula je Smilović.

Nijedan od pacijenata nije na respiratoru.

- Pacijent je razvio simptome upale pluća radi čega je po protokolu retestiran, nije na respiratoru i poduzima se aktivno liječenje. Drugi pacijent je također u potpunoj izolaciji te je dobrog općeg stanja. Pohvaljujem voditeljicu Odjela za infektologiju Županijske bolnice Čakovec dr. Tanju Potočnik Hunjadi koja je vrlo brzo prepoznala simptome i uputila drugo zaraženu osobu na retestiranje - rekao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak.