U Međimurju 192 osobe pozitivne na koronavirus, kupuju se respiratori, uspostavlja se drive-in Foto: Ilustracija/Arhiva VV

U Međimurju 192 osobe pozitivne na koronavirus, kupuju se respiratori, uspostavlja se drive-in

VV | 5.11.2020. u 14:43h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata testirana je nova 401 osoba. Evidentirane su 192 osobe pozitivne na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, dok se u proteklih 24 sata oporavilo 121 osoba. 

- Dosad je ukupno uzeto 15.386 uzorka. Postotak pozitivnih osoba na virus COVID-19 u odnosu na broj testiranja za proteklih 24 sata je 47,8 % - izvijestio načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec koji je najavio prijedlog novih mjera i ponovno uputio apel građanima istaknuvši kako daljnji razvoj situacije ovisi samo o nama kao građanima.

Žilav i snažan sustav

- Nažalost drugog lijeka osim odgovornosti, u ovom trenutku, nema - poručio je.

U Županijskoj bolnici Čakovec tijekom proteklih 24 sata primljeno je novih osam pacijenata te je, u ovom trenutku, hospitalizirano 57 pacijenta pozitivnih na virus COVID-19, od kojih se šest pacijenata nalazi na respiratoru. U proteklih 24 sata evidentirana je jedna preminula COVID-19 pozitivna osoba: muška osoba stara 96 godina s teškim dodatnim kroničnim bolestima. Do sada je u Međimurskoj županiji evidentirano 18 slučajeva preminulih osoba pozitivnih na virus COVID-19, koje su imale niz kroničnih bolesti, bilo kardiovaskularnih, neuroloških, plućnih, bubrežnih ili bolesti metabolizma, a vrlo često i kombinaciju istih. Prosječna dob umrlih je 81 godina.

Dr. med. Lidija Vrbanec Megla iz Epidemiološke službe ZZJZ-a MŽ naglasila je da dijelimo sudbinu cijele Europe.

- Važno je da građani sami na vrijeme prepoznaju simptome bolesti te da se odvoje od ostalih članova obitelji, ne odlaze na posao, u školu i na na skupove - istaknula je.

U zdravstvenom sustavu na virus COVID-19 je pozitivan 1 liječnik i 16 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalazi 13 medicinskih sestara. Kako je naglasio ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak, 2,7 % djelatnika je pozitivno što znači da je zdravstveni sustav žilav i snažan.

- Prebrodit ćemo ovu situaciju te možemo reći da smo u bolnici poduzeli sve potrebne korake, pripremili prostore, osigurali kapacitete, 50 % bolnice je na raspolaganju za COVID pacijente, no i dalje će se zbrinjavati životno ugroženi pacijenti. Apeliramo na građane da odgode sve aktivnosti koje nisu nužne jer imamo samo jednu bolnicu, imamo određeni broj zdravstvenih djelatnika koji su nam na raspolaganju te vas ispred svih kolega naše Županijske bolnice molim da stanje shvatite ozbiljno - istaknuo je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec.

Samo hitne operacije

Na apel ravnatelja Bolnice nadovezao se predsjednik Stručnog vijeća ŽBČ-a dr. Joško Smilović koji je rekao da se zbog očuvanja zdravstvenog sustava u Bolnici obustavljanju pojedini operativni zahvati osim hitnih te je zamolio pacijente koji ne moraju obaviti operacije nužne za život da ne obavljaju pretrage već će biti zbrinuti nakon što se situacija smiri.

S obzirom na veliki broj testiranja, od ponedjeljka, 9. studenoga uspostavlja se nova drive in linija za uzimanje briseva, na prostoru Svetojelenske ulice u Čakovcu te će uzimanje briseva biti iz automobila. Sve s ciljem kako bi se rasteretila gužva, a razmatra se i nova lokacija za uzimanje briseva.

Želeći unaprijediti komunikaciju s građanima u jeku pandemije, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije aktivirao je Pozivni centar s telefonskim brojem 040 386-835 za sve koji trebaju informaciju ili savjet vezan uz SARS-CoV-2 virus, a koji je dostupan od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati. Ravnatelj Doma zdravlja dr. med. Branko Vrčić poručio je da je sustav primarne zaštite dobro organiziran, a građani se mogu pouzdati u svoje liječnike i pomoći im tako da smanje izlaske iz kuće i druženja te da moguće probleme i pitanja s liječnicima riješe telefonskim ili elektroničkim putem.

- Sustav u koji su uključene brojne institucije je, još uvijek, dobro organiziran, svakodnevno se promišlja, donose zaključci. Mjesta panici nema, a važnije od ukupnih brojki je održivost zdravstvenog sustava jer alternative nemamo. Dobrom organizacijom i promišljanjem nastojimo uvijek biti korak ispred. Osim spomenutih aktualnih i novih mjera, našli smo na tržištu i kupili još dva respiratora, uvodi se drive in uzimanje briseva iz automobila, uspostavljeni su call centri, adaptiraju se dodatni prostori za smještaj pacijenata, a idemo u smjeru osnivanja novog sekundarnog prostora za zbrinjavanje potencijalnih bolesnika. Unatoč porastu brojki, 95 % slučajeva koje smo do sada imali u Međimurskoj županiji su bile osobe s blažim simptomima ili asimptomatske osobe - rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.