U Ludbregu će se već iduće godine proizvoditi i prodavati vodik za europsko tržište Foto: Ilustracija/Grad Ludbreg

U Ludbregu će se već iduće godine proizvoditi i prodavati vodik za europsko tržište

VV | 28.4.2023. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

U Zagrebu je u hotelu Esplanada održan XII. Međunarodni hydrogen forum na kojem je sudjelovao i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Na forumu se raspravljalo o napretku u primjeni zelenog vodika kao energenta za dekarbonizaciju na koji se Europska unija oslanja u svojim strateškim dokumentima kao energenta budućnosti. Gradonačelnik Bilić bio je jedan od panelista na diskusiji na temu "Financiranje i ishođenje dozvola za realizaciju H2 projekata", a predstavljen je i viličar na vodikov pogon tvrtke Toyota H2.

342994164_1152021752159543_8487946272924597418_n.jpg

- Grad Ludbreg bavi se obnovljivim izvorima energije više od pet godina i mislim da smo jedni od pionira po tom pitanju u Republici Hrvatskoj. Odlučili smo se pripremiti za proizvodnju i korištenje obnovljivih izvora energije prije svega u industriji radi povećanja konkurentnosti njihovih proizvoda. Naše gospodarstvo uvelike ovisi o stabilnoj i jeftinoj energiji te velike promjene u cijeni plina i struje stvorile su moštvo briga i strahova među gospodarstvenicima. Hrvatska ima jednu od najnižih cijena plina i struje u Hrvatskoj, ali ne zahvaljujući vlastitoj proizvodnji nego subvencijama Vlade. Cijena koju sada određuje Zagreb nije realna i u jednom trenu će se morati opet vratiti na tržište. Mi bismo voljeli omogućiti našim gospodarstvenicima da kroz korištenje obnovljivih izvora energije ostanu konkurentni u budućnosti, ali isto tako učiniti grad još "zelenijim". Gradovi ne mogu graditi solarne elektrane ili geotermalna postrojenja, ali mogu pripremiti teren za privatne investicije u energetskom sektoru kroz prostorno plansku dokumentaciju, što smo i učinili – kaže ludbreški gradonačelnik i dodaje kako je to najbolje do izražaja došlo u energetskoj krizi kada su se gospodarstvenici susreli s velikim izazovima zbog drastičnog skoka cijena plina, ali isto tako i zbog cijene energije.

- Mi smo jedan od rijetkih gradova u Republici Hrvatskoj koji ima u svom prostornom planu predviđene lokacije za punionice vodika, za solarne elektrane za tzv. agrosolar koji je u Europi i svijetu hit, a radimo i na geotermalnoj eneregiji. Na poljoprivrednim površinama na visini od tri metra razvijaju se solarne elektrane, odnosno solarne farme, a ispod toga se odvija poljoprivredna proizvodnja, bilo stočarska, povrtlarska ili neka druga. Sve smo to učinili uz praćenje svjetskih trendova i ponekad to nailazi na nerazumijevanje – ističe gradonačelnik i dodaje kako se nada da će Ludbreg početkom iduće godine imate prvu proizvodnju i prodaju vodika za europsko tržište.

20230424_135259.jpg

Cijena kilograma vodika je 10 eura što je prilično visoka cijena, ali uz subvencije i sve one poticaje koje daje Europska unija je jeftinije, stabilnije i čišće od bilo kojeg drugog izvora energije i nadam se da ćemo u tom pogledu uskoro biti prvi u Hrvatskoj. Puno draže bilo bi nam i kad bismo u tom segmentu imali dobru suradnju s državom jer trenutačno nam u ladici u Zagrebu stoje tri velike investicije. Čekamo potpis za darovanje zemljišta koje nam ne treba za golf terene i zabavne sadržaje već za gospodarstvo, nova zapošljavanja i stvaranje veće konkurentnosti ludbreškog gospodarstva. Nažalost, trenutno ne nailazimo na potporu onih koji bi nam u tome trebali pomoći.

Forum održan u Zagrebu organizirala je Hrvatska udruga za razvoj i primjenu vodikovih gorivnih članaka, a na njemu su sudjelovali predstavnici Ministarstava gospodarstva i održivog razvoja, vodeći domaći i međunarodni gospodarstvenici koji rade na razvoju i implementaciji vodika te predstavnici javnog sektora.