U Lepoglavi snižen vodostaj i ukinute mjere obrane od poplava, ali su i dalje u pripravnosti

Danas su u 9 sati zbog sniženja vodostaja na vodomjeru Lepoglava na rijeci Bednji ukinute redovne mjere obrane od poplava na dionici A.20.3.- - rijeka Bednja od cestovnog mosta u Stažnjevcu do izvora (74+450 do 106+150), dok mjere pripremnog stanja ostaju na snazi - stoji u izvješću Hrvatskih voda za obranu od poplava na području sliva "Plitvica-Bednja".

Prema istom izvješću, jučer su poduzete sljedeće aktivnosti:

- Od 9 do 12 sati podignute su zapornice na branama u Kučanu Ludbreškom i Velikom Bukovcu u
cilju povećanja protoka Bednje.

- između 14 i 15 sati zatvorene su zapornice na kanalima Brezje i Potok, te Varteksovog kanala u cilju sprečavanja prodora vode iz korita rijeke Plitvice u zaobalje.

- U Hidroing Vž dopremljeno je 18 m3 pijeska za punjenje vreća za izradu zečjih nasipa.

- Na potoku Pojatno zbog propusta premalog profila preko DC pojavio se uspor vode koja je plavila dio DC, a s druge strane farmu ovaca.

- Na desnoj obali potoka Pojatno postavljeno je cca 300 vreća sa pijeskom za zaštitu objekta na farmi ovaca, a ujedno je bagerom prokopan bajpas radi evakuacije vode u polje.

- Zbog plavljenja dijela DC pozvane su Hrvatske ceste da postave signalizaciju

– Zbog neadekvatnog propusta došlo je do razlijevanja potoka Ivanečka Željeznica kod ugostiteljskog objekta Fantazija u Ivanečkoj Željeznici te je poplavljena Županijska cesta.

- Zbog premalih profila oborinskih kanala i kanala odvodnje same ceste ista je poplavljena na više mjesta, te je obaviješten ŽUC radi uviđaja i postavka potrebne signalizacije.

- Na desnoj obali rijeke Bednje kod naselja Muričevec kraj Lepoglave postavljani su zečji nasipi radi zaštite objekata izgrađenih kraj same obale rijeke. Ukupno dostavljeno 18 m3 pijeska i 1000 kom. vreća.

- U naselju Jalkovec postavljani su zečji nasipi na desnoj i lijevoj obali u Plitvičkoj ulici radi zaštite obiteljskih kuća i okućnica. Postavljeno i u pričuvi je 16 m3 pijeska i 1000 vreća.

- Za općinu Vidovec dostavljeno 8m3 pijeska i 500 vreća za obranu naselja Tužno od potoka Tužno.

- Za općinu Beretinec dostavljeno 50 vreća sa pijeskom radi zaštite od plavljenja potoka Beretinec u ulici bana Jelačića.

- 8m3 pijeska dostavljeno u Margečan na lokaciju etno udruge kod mosta na rijeci Bednji.

- 8m3 pijeska dostavljeno u Beletinec na lokaciju novog vrtića.

- Radi izlijevanja potoka Beletinec poplavljena je županijska cesta u Beletincu te je obaviješten ŽUC za postavu potrebne signalizacije.

- Oko 18 sati kod mosta na rijeci Plitvici u Kućanu Gornjem stvorio se nanos te je isti strojno uklonjen.

- Čišćenje čepova na mostovima i branama u Velikom Bukovcu, Kućanu Ludbreškom, Ludbregu, Hrastovljanu i Šemovcu.

Tijekom noći došlo je do prestanka oborina i do stagnacije i pada vodostaja rijeke Bednje i Plitvice i njihovih pritoka. S obzirom da se prema prognozi očekuju daljnje padaline, pripremno stanje na području cijelog branjenog područja BP 20 Mali sliv „Plitvica-Bednja“ ostaju na snazi.Tijekom današnjeg dana ne očekuju se značajnije oborine - 2 l/m2 dok za 15. svibnja službena prognoza Aladin predviđa oborine od 36 l/m2.

Vatrogasci su na području Varaždinske županije zabilježili 21 intervenciju uklanjanja stabala, ispumpavanja vode i obrane od poplava, a u intervencijama su sudjelovali DVD-ovi Tuhovec, Bednja, Svibovec, Ivanec, Lepoglava, Podevčevo, Petrijanec, Salinovec, Tužno, Sveti Đurđ i Novi Marof.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.