"U igri" tri modela upravljanja Bolnicom u Varaždinskim Toplicama, kakav je stav Županije? Foto: Ilustracija

"U igri" tri modela upravljanja Bolnicom u Varaždinskim Toplicama, kakav je stav Županije?

| 16.2.2022. u 10:39h | Objavljeno u Aktualno

O tome kako iskoristiti razvojne potencijale Varaždinskih Toplica, osobito u području lječilišnog, odnosno zdravstvenog turizma raspravlja se godinama. To je pitanje ponovno postalo aktualno, pa će tako vijećnicima Županijske skupštine, koja će se održati u ponedjeljak 21. veljače, prvi put biti prezentirana Strategija održivog razvoja modela privatizacije i upravljanja zdravstveno-lječilišnog i turističkog kompleksa Varaždinske Toplice.

- Varaždinska županija je sredinom 2020. provela postupak javne nabave u svrhu definiranja održivog razvoja modela privatizacije i/li upravljanja zdravstveno-lječilišnog i turističkog kompleksa Varaždinske Toplice. Ukupno ugovorena cijena u iznosu od 867.500 kuna je isplaćenja izvršitelju, a zadatak je bio "dubinsko snimanje" Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama. S obzirom da se ovdje radi o vrlo zahtjevnom projektu koji traži visoku razinu investicija, sa zahtjevnim operativnim standardima u izvođenju, realizaciji i samom upravljanju projekta, Varaždinska županija razmatra različite modele radi odabira projekta i investicijskog rizika između osnivača i privatnih investitora, ali što je najvažnije, mogućeg zadiranja u kvalitetu života lokalnog stanovništva Varaždinskih Toplica. Kao konačni rezultat izvršitelj predlaže tri različita upravljačka modela za potencijalne investitore te je isporučeno sedam različitih pisama namjere. Smatramo da je iskazani interes potencijalnih investitora izrazito povoljni i predstavljaju dobru podlogu za razmatranje načina bolje tržišne valorizacije institucija zdravstveno-turističke ponude i dobra podloga za donošenje najboljeg rješenja za život stanovništva Varaždinskih Toplica s jedne strane, i lječilišnog kompleksa s druge strane. Dakle, o tome će se raspravljati na sjednici, a kasnije će operativa odlučiti u kojem smjeru krenuti zajedno s lokalnom samoupravom - rekao je Josip Križanić, predsjednik Županijske skupštinena današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je najavljena nova sjednica Županijske skupštine.

S obzirom da se predlažu tri različita upravljačka modela, zanimalo nas je hoće li se Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju privatizirati i kakav je stav Varaždinske županije.

- Nikakav stav apriori ne možemo iznositi. Projektni zadatak je završen tek u prosincu prošle godine, prije mjesec dana. Nitko još o toj Strategiji nije raspravljao i ovo je prvi put da će se ta Strategija predstaviti, najprije županijskim vijećnicima, gdje će on, siguran sam, imati potrebu dubinski raspraviti o tome, da uopće vidimo o čemu se radi. Tek jučer su materijali prvi put izašli van, odnosno dostavljeni su vijećnicima. Dakle, tek će se raspravljati o modelu koji će biti najprihvatljiviji ne samo za Varaždinsku županiju, kao vlasnika Bolnice u Varaždinskim Toplicama, nego i za lokalno gospodarstvo i stanovništvo. To mora biti kompatibilan projekt kako se ne bi dogodilo, da neki privatni investitor zaposjedne 2/3 Varaždinskih Toplica - rekao je Križanić.