U Hrvatskoj ukupno 963 zaražena, a kretanje s E-propusnicama od 6. travnja

J.Š./Varaždinske vijesti | 1.4.2020. u 14:12h | Objavljeno u Aktualno

Prema izjavama Nacionalnog stožera civilne zaštite u Hrvatskoj je zabilježeno 963 slučajeva zaraze, odnosno u Hrvatskoj u posljednja 24 sata zabilježeno je 96 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

- Testirano je 7680 osoba, a u zadnja 24 sata 665. Ako gledamo broj oboljelih na ukupan broj testiranih, 12,52 posto testiranih je pozitivno. U ovom trenutku preminulih i nadalje ima šest, što znači da u posljednja 72 sata nema novopreminulih.
Na respiratoru su 34 bolesnika, dva više, od kojih je jedan dodatno i na ECMO. Oporavljenih ima 73, a što je šest više nego jučer. Prosječna dob pozitivnih bolesnika je 48,7 godina, a prema spolu 53 posto je muškarca i 47 posto žena. U ovom trenutku imamo 1,5 umrlih na milijun stanovnika. U Italiji imamo 192, u Španjolskoj 175, Švedskoj 18 umrlih na milijun stanovnika. Drago nam je što se za sada dobro držimo. To nije razlog za opuštanje jer ga ne smije biti. I dalje vas molimo da se odgovorno ponašate - istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak dodao je da su u zdravstvenom sustavu pozitivna 53 doktora, šest ljekarnika, 10 stomatologa, 44 sestre i tehničara i pet administrativnih osoblja dok se ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo na E-propusnice navodeći da se mijenja odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta na način da se mijenja način izdavanja propusnica.

- Propusnice će se izdavati na rok od 1 do 14 dana, ovisno o razlogu za koji se izdaju. Ako netko od izdavatelja neće biti u mogućnosti izdati e-propusnicu, to će učiniti Ravnateljstvo civilne zaštite. Također, svi koji su dosad izdali propusnice dužni su sve propusnice zamijeniti e-propusnicama do 5. travnja te će od 6. travnja napuštanje mjesta boravka biti moguće samo uz e-propusnice - ukazao je Božinović.

Dodao je i da, što se tiče kršenje odluke od napuštanja mjesta prebivališta, je do sada evidentirano više od 6700 pokušaja da se unatoč toj odluci izađe iz mjesta prebivališta.

- Policija nije izricala kazne kada je to u pitanju, osim u nekih stotinjak slučajeva jer se radilo o osobama kojima je bila određena mjera samoizolacije, a oni su krenuli na put - rekao je Božinović.