U Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom Foto: ECDC

U Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom

Varaždinske vijesti | 25.2.2020. u 15:09h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskoj je potvrđen koronavirus i nalazi se u Zagrebu. Radi se o mlađem čovjeku. Njegovo stanje je dobro, rekao je premijer Andrej Plenković nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite i napomenuo da će javnost biti promptno izvješćivana o svemu što je bitno, piše hrt.hr.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da je koronavirus potvrđen kod muškarca koji je između 19. i 21. veljače bio u Milanu. Pacijent se nalazi u klinici "Dr. Fran Mihaljević".

- On u ovom trenutku pokazuje blaže znakove bolesti i nadamo se da će tako i ostati. Međutim, ovim činom detekcije virusa u našem prostoru podižemo stupanj naše pripreme i obrane te mjera koje poduzimamo. Koncentrirat ćemo se na kontakte koje je mladić ostvario i postupati prema njima na adekvatan način - kaže ministar.

Poručio je da Hrvatska ulazi u višu fazu pripravnosti, a njezin zdravstveni sustav ima sve mogućnosti odgovora na ugrozu.

- Riječ je o bolesti koja je po kliničkim karakteristikama slična gripi i ne očekuje se veći pobol i komplikacija od sličnih infekcija gripe - ustvrdio je Beroš te dodaje da se ne očekuju veći pobol ili komplikacije.

I Nacionalni krizni stožer Ministarstva zdravstva izvijestio da je dijagnosticiran prvi slučaj bolesti novog koronavirusa 2019 (COVID-19, engl. CoronaVirus Disease-19), uzrokovanog infekcijom SARS-CoV-2 u Hrvatskoj, u Zagrebu.

- Oboljeli je mlađi muškarac u dobi 25 godina koji je doputovao iz pokrajine Lombardije (Milana) u Italiji 20. veljače, gdje je zabilježena epidemija novim koronavirusom od 21. veljače, kada je zabilježeno naglo povećanje broja oboljelih osoba s lokalno stečenom infekcijom, posebice u dvije regije – Lombardija i Veneto - navode iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

- Oboljeli je hospitaliziran u izolaciji u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu i trenutno je njegovo zdravstveno stanje stabilno. Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" ima odgovarajuće obučeno osoblje i opremu za pružanje potrebnog liječenja i skrbi, kao i osiguranje mjera za sprječavanje širenja infekcije - ističu iz HZJZ-a.

Dodaju da su Nacionalni krizni stožer Ministarstva zdravstva i Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s mrežom zavoda za javno zdravstvo započeli mjere preventivnih mjera prema kontaktima oboljelog radi smanjenja rizika širenja infekcije, koje uključuju prikupljanje podataka o izvoru i početku infekcije, kao i prikupljanje podataka o osobama koje su mogle biti izložene infekciji, kako bi se primijenile preventivne mjere sprječavanja daljnjeg širenja infekcije.

Prema podacima HZJZ-a, do 24. veljače laboratorijski su obrađene 24 osobe kod kojih je postavljena sumnja na bolest uzrokovanu nCoV i svi su bili negativni, tj. odbačena je sumnja na novi koronavirus. Tijekom 25. veljače provedeno je testiranje 7 uzoraka bolesnika kod kojih je postavljena sumnja na bolest uzrokovanu nCoV, od kojih je šest uzoraka bilo negativno na novi koronavirus.

- Ovo je prvi slučaj infekcije novim koronavirusom koji nije bio neočekivan s obzirom na blizinu zabilježenih povećanih broja slučajeva oboljelih u Europi. Nacionalni krizni stožer Ministarstva zdravstva ima pripremljen protokol od početka pojave epidemije u Kini u siječnju 2020. prema preporukama vodećih svjetskih zdravstvenih organizacija (Svjetske zdravstvene organizacije, SZO, i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti , ECDC) te se provode sve potrebne mjere za otkrivanje i testiranje oboljelih sa sumnjom na infekciju virusom SARS-CoV-2, liječenja oboljelih s potvrđenom infekcijom, te sprječavanja daljnjeg širenja infekcije, kako bi se rizik prijenosa na druge ljude sveo na najmanju moguću mjeru, te obavještavanje i informiranje javnosti - napominju iz HZJZ-a.

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo podsjećaju sve koji su nedavno doputovali iz Kine, Južne Koreje ili pokrajine Lombardija i Veneto u Italiji i imaju simptome respiratorne infekcije (povišenu tjelesnu temperaturu i kašalj) da potraže liječničku pomoć - nazovu telefonski svog izabranog liječnika ili teritorijalno nadležnog epidemiologa i informiraju ga o simptomima i nedavnom putovanju, slijedeći sve ostale preporučene mjere prevencije iz nacionalnog protokola. (Mreža županijskih zavoda za javno zdravstvo)

Također podsjećaju na pridržavanje preporuka općih mjera zaštite:

- redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinficijens na bazi alkohola
- kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije ju odbacite u koš za otpad te operite ruke
- izbjegavajte bliski kontakt s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, imaju povišenu temperaturu i kašlju.

Podsjetimo, ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić danas je napomenuo kako na varaždinskom području dosad nije zabilježen nijedan slučaj zaraze, no da je sve spremno i usklađeno s protokolima Ministarstva zdravstva.

>> Kudelić: Imali smo jednog pacijenta kod kojeg se sumnjalo na zarazu koronavirusom, no bila je to lažna uzbuna