Ministar zdravstva RH Vili Beroš Foto: Krešimir Đurić

U Hrvatskoj pet novih osoba zaraženih koronavirusom, trenutačno 24 zaraženih

| 12.3.2020. u 16:25h | Objavljeno u Aktualno

- Prvi bolesnik otpušten je iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, on je bio bez simptoma. Učinjena su dva uzastopna testiranja u roku od 48 sati i nalaz je bio je negativan  te su bili ispunjeni uvjeti za otpust, a prati se kliničko stanje svih drugih hospitaliziranih bolesnika. U odnosu na jutrašnjih 19 imamo pet novih slučajeva oboljelih od korona virusa, od čega su tri bliski kontakti oboljelih osoba iz Rijeke, a dva nova su osobe koje su se zarazile u Njemačkoj i Austriji. Oba su u Klinici Fran Mihaljević. Znakova lokalne transmisije virusa nema, obavljeno je 483 testitanja, od kojih je 39 još u radu, pod nadzorom je oko 5 900 osoba. Situacija se stalno prati - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite na današnjoj konferencije za novinare u Zagrebu.

- Imamo pet novih infekcija, troje koji su tijekom noći potvrđeni iz Rijeke, a riječ je o bliskim kontaktima dva bolesnika iz Rijeke i oni su pod nadzorom i praktično nemaju gotovo nikakvih simptoma. Bila je blaga inkubacija i simptomi su iznimno blagi. Kod druga dva bolesnika oba su importirani, jedan je zarazu stekao u Njemačkoj, drugi u Austriji, jedan je sa srednje teškim oblikom bolesti, a drugi s blagim simptomima i za sada nema nekakvih ozbiljnijih događanja što se toga tiče. U Klinici se pripremaju se i dodatni punktovi za testiranje, pojačali smo testiranje na sve one koji su bili u inozemstvu i koji imaju simptome - rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ iz Zagreba.

- Ovih dana, naročitio na društvenim mrežama, detektiramo lažne vijesti, a jedan od razloga održavanja ovih press konferenacija je taj da građani dobiju istinitu i pravodobnu informaciju. Sutra će press konferencija u 9 sati jer neodgovorni ljudi, nadam se pojednici, koriste situaciju, kako bi podigli psihozu u društvu zbog sebe poznatim ciljevima. Mi ćemo učiniti sve, ali doslovno sve, da svakog koji tako postupa i na taj način se ponaša pronađemo i procesiramo i bude adekvatno kažnjen - rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ponovljeno je da je kršenje samoizolacije, odnosno kućne karantere, kazneno djelo, a kao što je rečeno pod nadzorom je 5 900 osoba. Apelirano je na građane da se pridržavaju uputa koje dobiju od epidemiologa.

- Opća situacija u Europi nije dobra i zbog toga Hrvatska donosi i donosit će mjere kako bi zaštitili i usporili širenje virusa kada je u pitanju teritorij Republike Hrvatske Želio bih zahvaliti svima koji prate rad Stožera i u ime svih članova stožera apelirati na građane da je najbolja zaštita od širenja korona virusa striktno poštivanje uputa koje dajemo preko sredstava javnog priopćavanja i naših web stranica i sve one mjere koje se odnose na osobnu higijenu, na ponašanje u socijanim kontaktima, na izbjegavanje nekih tipova socijalnih kontakata, poput rukovanja jer ukoliko se toga ne pridtržavamo sve mjere će imati ograničeni karakter i domet. To je definitvno najbolji način kako da se zaštitimo i djelujemo odgovorno i prema sebi i najbližima, ali i prema svima s kojima dolazimo u kontakt. Donijeli smo nekoliko odluka poput ograničavanja javnog okupljanja na maksimalno 100 ljudi, preporuika je da se sva sportska natjecanja održavaju bez nazočnosti gledatelja, također proširili smo broj zemalja gdje će se se na hrvatskim granicama provoditi striktna kontrola od granične policije i granične sanitarne inspekcije - rekao je ministar Božinović.

Mjere samoizolacije provodit će se tako nad putnicima koji dolaze iz sljedećih zemalja: Kina, Južna Koreja, Hong Kong, Japan, Singapur, Malezija, Iran, Njemačka, Francuska, Švicarska, Španjolska, Austrija, UK, Nizozemska i Švedska.

Vozači u prekograničnom prometu koji ulaze u Republiku Hrvatsku, osim vozača u tranzitu, a dolaze iz područja koja su zahvaćena koronavirusom, temeljem rješenja sanitarne inspekcije bit će upućeni u samoizolaciju 14 dana.

- Svi slučajevi zaraze su uvezeni ili su blisli kontakti tih osoba koji su uvezli infekciju, što nam omogućava da možemo reći da je epidemiološka situacija još uvijek povoljna, dakle nemamo cirkulaciju virusa u populaciji a da ne znamo porijeklo odakle je virus došao, što je strahovito bitno. Od svih oboljelih u svijetu, a njih je skoro 120 tisuća, svega 2,5 posto su osobe mlađe od 20 godina, dakle to je kategorija koja najmanje oboljeva od korona virusa i kod njih su uglavnom blage kliničke slike, što znači da oni ne razvijaju teške oblike bolesti koji zahtijevaju hospitalizaciju. Ne smatramo da su škole mjesta gdje bi se virus mogao ekspanzivno proširiti i zbog toga mjeru zatvaranja škola donosimo vrlo oprezno. To je doneseno zbog specifične situacije u Istarskoj županiji, gdje će se škole zatvoriti i nastava će se pratiti na Trećem programu HRT-a, a u Primorsko goranskoj županiji pratimo stanje, ali za sada smatramo da kod njih ne bi trebalo zatvarati škole. Situacija se prati u ostalim dijelovima Hrvatske, nemamo još ni jedan slučaj u osnovnoj školi u Hrvatskoj na temelju kojeg bi mogli procijeniti da postoji opasnost širenja infekcije u školama te mislimo da je izuzetno povoljna situacija. Sve pratimo i na razini minute i sata procjenjivat ćemo i ako bude potrebno dogovorit ćemo mjeru zatvaranja škola i u drugim mjestima u Hrvatskoj  - čulo se na današnjem susretu s novinarima.