U Hrvatskoj još 6 novooboljelih: zatvaraju se kafići, obustavlja se rad svega što nije nužno Foto: Ilustracija/Krešimir Đurić

U Hrvatskoj još 6 novooboljelih: zatvaraju se kafići, obustavlja se rad svega što nije nužno

IHR/Varaždinske vijesti | 18.3.2020. u 18:41h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskoj se povećava broj oboljelih od koronavirusa. Od jutra je zabilježeno šest novooboljelih i trenutno je u Hrvatskoj koronavirusom zaraženo 87 osoba, rekao je na redovnoj konferenciji za novinare Nacionalnog Stožera Civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako je zabilježen novi slučaj oboljelih koronavirusom u bolnici, tako da ih je sada ukupno devet. Na redovnoj konferenciji istaknuto je kako je Sabor bez rasprave donio odluku kojim je stožer dobio dodatne ovlasti vezane uz mogućnost donošenja odluka i uputa.

- Svatko od nas mora se pridržavati osobne higijene i ostalih preporuka, a međusobni kontakti u zatvorenom prostoru moraju biti na dva metra, a otvorenom na jedan. Kako bi osigurali izvršnost takvog postupanja, odnosno kako bi to zaživjelo u praksi, priprema se odluka kojom će se otkazati svi javni događaji te će se obustaviti rad za sve uslužne djelatnosti, od sauna, bazena, kina, muzeja, kazališta, plesnih škola, knjižnica i čitaonica. Također, obustavit će se rad ugostiteljskih objekata svih kategorija uz izuzetak objekata pripreme i dostave hrane i rada pučkih kuhinja. Također će se obustaviti rad svih trgovina osim onih koji prodaju lijekove, prehrambene i higijenske proizvode, kiosci pekarnice, specijalizirane trgovine s dječjom opremom, prodavaonice hrane za životinje i još neke, a što se tiče trgovina koje će raditi trgovci su dužni da se kod ulaska u trgovine ne stvaraju gužve, a jasne upute će biti dužni staviti na ulaze u trgovine i prodajna mjesta. Obustavit će se rad svih uslužnih djelatnosti gdje je bliski kontakt, znači pedikeri, saloni za masažu, kozmetičari i slično, obustavit će se rad fitness centara, otkazuju se sva sportska natjecanja i organizirani treninzi, sajmovi i revije, dječje radionice, vjerska okupljanja, iako su neke vjerske zajednice već donijele takvu odluku. Što se tiče objekata koji će raditi u 30 dana, tamo se treba organizirati rad tako da bude osigurana što veća udaljenost radnika i socijalna distanciranost, redovito se moraju provjetravati prostorije, primjenjivati čišćenje prostora, osiguravati punktove s dezinfekcijskim sredstvima - rekao je Božinović.

Dodao je kako su poslodavci dužni organizirati rad od kuće gdje god je moguće, organizirati tele-konferencije i sastanke, otkazati službena putovanja izvan države i zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju akutnu respiratornu bolest.
- Odluka stupa na snagu u ponoć i donesena je na razdoblje od 30 dana - rekao je.