Ministar Vili Beroš Foto: VV arhiva

U Hrvatskoj još 21 novozaraženi, ukupno 382 oboljelih od koronavirusa

Varaždinske vijesti | 24.3.2020. u 16:11h | Objavljeno u Aktualno

- Novozaraženih je 21 od 9 sati ujutro, što je ukupno 382. To znači da je današnje povećanje 67. To je još u okviru onoga što smo predviđali. Veseli me što je broj ozdravljenih 16 te su oni otpušteni. Naše mjere djeluju poput antibiotika i sve su bazirane na preporukama struke. Ja im vjerujem i preporučam svima vama da vjerujete struci - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji za medije nacionalnog Stožera civilne zaštite u 16 sati.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zahvalio je policiji i svim službama.

- Žao mi je što među nama postoje oni koji pokušavaju dodatno zaraditi na dječjim potrepštinama i najbitnijim namirnicama. Nećemo to zaboraviti - kazao je, među ostalim, Božinović, osvrnuvši se na utvrđeno povećanje cijena u pojedinim trgovinama. Kako je rekao, izvijestili su ga da je Državni ispektorat učinkovit ne samo po pitanju kršenja samoizolacije, nego i kod kontroliranja cijena.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, kazala je da kod oboljelih nema promjena što se tiče zdravstvenog stanja.

Božinović je rekao da žele napraviti pravi balans s poslodavcima kako bi od kuće radili svi koji mogu, ali da ekonomski tokovi ne smiju stati.

- Poslove se treba obavljati s minimumom potrebnih radnika te provesti potrebne epidemiološke mjere. Svatko tko se ne drži mjera, kao da krši samoizolaciju - rekao je Božinović.

Dodao je da Ministarstvo poljoprivrede radi online platformu za sve proizvođače poljoprivrednih proizvoda.

- Molim sve da se prebace na digitalnu prodaju. Neka tradicionalni načini poslovanja, ukoliko stvarno želimo držati korak i kad sve ovo prođe, ovo je trenutak da počnemo razmišljati o digitalnoj trgovini - rekao je Božinović.

Što se tiče maski koje se zahtijevaju za ulaz u pošte i pojedine trgovine, Božinović je rekao da nema razloga da pošte traže da se u njima nose maske i zabranjuju ljudima bez maski da ulaze. Na upit što će se poduzeti ako trgovine ne puštaju ljude bez maski, rekao je da će se svaki konkretan primjer rješavati kroz upute lokalnih Stožera.

Podsjetimo, u ponoć je na snagu stupila nova mjera - zabrana napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta.

Od zabrane napuštanja izuzete su osobe i djelatnosti bitne za promet i kretanje roba, opskrbu, dostavu lijekova, komunalne djelatnosti, opskrbu plinom i strujom, dnevne migracije zaposlenih, novinari i hitna medicinska skrb, oni koji putuju na posao te žurne i operativne službe.

Dodajmo da je županijski Stožer civilne zaštite danas izvijestio da u Varaždinskoj županiji u posljednja 24 sata nemamo potvrđen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

- Dapače, mogu izvijestiti o tome da imamo potvrđenu prvu izliječenu osobu, pa je zadnje točno stanje da smo u Varaždinskoj županiji do sada imali 14 potvrđena zaražena od kojih je jedna izliječena i otpuštena kući, a 13 ih je još zaraženo i nalazi se na liječenju u Općoj bolnici Varaždin – rekao je danas načelnik stožera Civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.