U akciju rješavanja problema napuštenih pasa u Međimurju uključila se i država

M.P./Varaždinske vijesti | 15.12.2015. u 08:41h | Objavljeno u Aktualno

Ministar Tihomir Jakovina jučer je bio domaćin sastanka kojem su uz ministra kulture Berislava Šipuša, pomoćnice ministra znanosti, obrazovanja i sporta Tanje Djaković, župana Međimurske županije Matije Posavca, predstavnika Ministarstva poljoprivrede, direktorice azila za životinje u Čakovcu Aleksandre Hampamer prisustvovali i predstavnici romske nacionalne manjine. Romsku nacionalnu manjinu predstavljali su saborski zastupnik Veljko Kajtazi i predsjednik Foruma mladih Roma Bajaša Hrvatske Kristijan Balog.

Problem većeg broja pasa nepoznatih vlasnika prisutan je dulji niz godina na području cijele Republike Hrvatske, a u posljednje vrijeme posebnu je pažnju privukla situacija u Međimurskoj županiji gdje je prijavljeno i zlostavljanje i usmrćivanje pasa na iznimno okrutan način, a postoje indicije da su pojedini psi uzgajani za borbe pasa, koje su zakonom zabranjene u RH. Procjenjuje se da se na području Međimurske županije nalazi oko 2.500 pasa nepoznatih vlasnika, što znači da nisu čipirani, evidentirani u sustav i da nisu primili nužna cjepiva.

Ovakva situacija potencijalno ugrožava zdravlje ljudi koji žive na tom području. Stoga je, osim rješavanja problema pasa nepoznatih vlasnika koji ne dobivaju primjerenu skrb temeljem Zakona o dobrobiti životinja, potrebno suradnjom lokalne zajednice i nadležnih ministarstava sustavno riješiti problem zanemarivanja i zlostavljanja životinja.

Jučerašnji sastanak utvrdio je prve korake u izradi Akcijskog plana rješavanja javnozdravstvenog problema čiji će nositelj biti Međimurska županija uz podršku svih nadležnih službi Ministarstva poljoprivrede, a u suradnji s lokalnim stanovništvom i predstavnicima romske nacionalne manjine. Župan Posavec pohvalio je dogovorene aktivnosti i naglasio nužnost brzog djelovanja.

Ministar kulture Šipuš i pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Djaković predložit će zajedničke mjere pomoći u provedbi pojačane edukacije predškolske i školske djece o pravilnom načinu ophođenja i skrbi za kućne ljubimce.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi izrazio je zabrinutost zbog negativnih posljedica koje nedavni događaji imaju na prikazivanje romske nacionalne manjine u javnosti, te je pružio snažnu podršku naporima da se riješi nastali problem i da se pronađu i kazne počinitelji kaznenih djela nad životinjama.

Ministar Jakovina naglasio je važnost suradnje svih prisutnih predstavnika institucija i nevladinih organizacija na donošenju zajedničkog plana aktivnosti u provedbi kojih će sudjelovati i predstavnici Ministarstva poljoprivrede.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci