U 10 godina županija izgubila 3.200 učenika; zabrinjava i trend povećanja izostanaka iz škola Foto: Ilustracija/Arhiva VV

U 10 godina županija izgubila 3.200 učenika; zabrinjava i trend povećanja izostanaka iz škola

VV | 16.12.2023. u 17:37h | Objavljeno u Aktualno

- Kada se pogleda razdoblje unatrag deset godina, Varaždinska županija ukupno je izgubila 3200 učenika u osnovnim i srednjim školama, a zabrinjavajući su i podaci po pitanju izostanaka učenika. I dok smo prije pandemije uzrokovane koronavirusom imali 41 sati izostanka po učeniku, danas po učeniku imamo 71 sati, bilo da je riječ o opravdanim ili neopravdanim satima - izvijestio je Miroslav Huđek, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport na kolegiju ravnatelja osnovnih i srednjih škola.

kolegij_ravnatelja_03.jpg

Unatoč tome što se broj učenika u školama drastično smanjio, Varaždinska županija je po broju učenika na osmom mjestu u Hrvatskoj u odnosu na ostale hrvatske županije, a po mreži škola na 15. mjestu.

Najavljena su i daljnja ulaganja u obrazovanje, za što je u proračunu Varaždinske županije za 2024. godinu osigurano 174 milijuna eura, odnosno čak 62 % proračunskih sredstava.

kolegij_ravnatelja_02.jpg

- Gotovo 10 milijuna eura osigurano je za socijalne programe kao što su pomoćnici u nastavi, produženi boravak, stipendije, prijevoz učenika i studenata, te prehranu učenika. Ove godine otvorili smo Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin, Centar za mentalno zdravlje djece i mladih, a pred završnom smo konferencijom projekta "Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi Arboretum Opeka“. Ujedno, za iduću godinu planiramo 24 milijuna eura, gotovo dvostruko više sredstava u odnosu na ovu godinu za realizaciju projekata koje se financiraju iz europskih fondova. Ta ulaganja će, uz naše centre izvrsnosti dati novi iskorak u našem obrazovanju. U tom cijelom obrazovnom procesu na prvom su nam mjestu učenici - istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Obrazovanje Varaždinske županije dijelimo na strukovni program, koji je zastupljen 75 posto, te gimnazijski s 25 posto. I dok su na državnoj razini najpopularniji ekonomija, elektrotehnika i strojarstvo, u našoj županiji najveće zanimanje učenika bilo je za strojarstvo, elektrotehniku, a tek onda za ekonomiju.