TZ grada Varaždina na Danima cikloturizma predstavila projekt "Cikloturizam za sve“

VV | 23.5.2022. u 17:15h | Objavljeno u Aktualno

Varaždin će biti prvi hrvatski grad koji će ciljano osmisliti i razviti ciklo)turističku rutu prikladnu za osobe s invaliditetom u invalidskim kolicima.

Koncept i ideju projekta nazvanog "Cikloturizam za sve“ je na konferenciji Dani cikloturizma, održanoj od 18. do 20. svibnja u Rastokama u Karlovačkoj županiji, okupljenoj stručnoj javnosti i dionicima u cikloturizmu, predstavila Smiljana Mlakar, voditeljica razvoja destinacijskih proizvoda u Turističkoj zajednici grada Varaždina.

- Dani cikloturizma su najvažniji stručni skup posvećen razvoju i promociji tog brzorastućeg segmenta turističke industrije, a tema ovogodišnje konferencije bila je vezana uz održivi turizam i razvoj održivih destinacija. Važan dio održivog pristupa turizmu je upravo iskorak prema inkluzivnosti jer pravo na sve dobrobiti koje turistička putovanja donose turistima, ali i destinacijama, ne bi smjelo ovisiti o eventualnim tjelesnim ograničenjima, posebice kada se u obzir uzme da prilagodba ili stvaranje inkluzivnih turističkih proizvoda često zahtjeva relativno nisku razinu investicija - izvjestili su iz TZ grada Varaždina.

Navode kako Varaždin, sa svojom velikom pješačkom zonom i konfiguracijom bez uzvisina, lakom dostupnošću atrakcija izvan same gradske jezgre te relativno visokom razinom opremljenosti biciklističkom infrastrukturom ima gotovo idealne uvjete za ozbiljni iskorak da postane i značajna inkluzivna destinacija u kojoj je pristup svim (najvažnijim) turističkim atrakcijama lako moguć i osobama u invalidskim kolicima, ali i ostalim osobama s invaliditetom.

Stoga je Turistička zajednica grada Varaždina u suradnji s partnerima: Gradom Varaždinom, Hrvatskim udrugama paraplegičara i tetraplegičara te Biciklističko sportskim klubom „"Trail“ pokrenula ovaj projekt koji će na sustavan i stručno utemeljen način stvoriti novi održivi inkluzivni (ciklo)turistički proizvod.

- Varaždin će, realizacijom projekta time dobiti novu turističku vrijednost u obliku razvijene i osposobljene turističke rute za osobe s invaliditetom, a u projekt će biti uključena i najmanje tri ugostitelja koji će ponudu i infrastrukturu prilagoditi potrebama ovog važnog tržišnog segmenta. Isto tako tijekom provedbe projekta prilagodit će se javna infrastruktura za pristup atrakcijama i zanimljivostima te će, u suradnji s Gradom Ludbregom, biti osmišljen i višednevni turistički itinerar za osobe s invaliditetom u invalidskim kolicima - izvijestili su iz TZ Grada Varaždina.

 

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci