Tvrtka Desyre predstavila 16 sorti krumpira: ekstremni uvjeti proizvodnje zahtijevaju sadnju otpornih sorata

| 29.7.2019. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

S ciljem prezentacije novih sorti krumpira koje su atraktivnije za tržište te otpornije na loše klimatske uvjete, ali i s ciljem upoznavanja noviteta na našem i europskom tržištu, tvrtka Desyre d.o.o. iz Nedeljanca prošlog je četvrtka, 25. srpnja, organizirala tradicionalni, 27. Dan polja krumpira. Tako je obitelj Hladika predstavila svojim domaćim i stranim poslovnim partnerima, proizvođačima i distributerima krumpira, predstavnicima trgovačkih lanaca i jedinica lokalne samouprave te drugim gostima, rezultate uzgoja krumpira na pokusnom polju.

Budući da su zahtjevi tržišta svake godine sve veći, a vremenski uvjeti sve ekstremniji, potrebno je saditi sorte koje će istovremeno zadovoljiti tržišne zahtjeve i koje će biti otporne na loše vremenske uvjete i anomalije. S ciljem da zainteresiranu javnost upozna s najnovijim trendovima u proizvodnji krumpira, kao i aktualnim zahtjevima tržišta, tvrtka Desyre od svog osnutka (1992.) redovito organizira ovakva okupljanja.

- Na početku je Dan polja krumpira bio puno skromniji i nije bilo toliko sorti u ponudi. Dan polja krumpira na pokusnom polju organiziramo kako bismo vidjeli koje su sorte bolje za naše podneblje i naše agro-klimatološke uvjete. Želimo vidjeti koja sorta bolje podnosi sušu, koja je otpornija na ekstreme, kakav je prinos, kakvog je oblika i pokožice, njenu otpornost na četkanje i pranje, kao i kulinarske osobine pojedine sorte i sve parametre koji su bitni za doradu i trženje - pojasnio je Marko Hladika, dipl.ing.agr, direktor tvrtke Desyre, dodajući da su među prisutnima na manifestaciji bili i predstavnici nizozemske tvrtke HZPC. Radi se o proizvođaču sjemenskog krumpira s kojim tvrtka Desyre surađuje već 30 godina.

Kako bi dobili pravu sliku pojedine sorte na pokusnim poljima, potrebno im je tri do četiri godine sadnje jer ni jedna godina nije ista po pitanju temperature i oborina. Tako je ovu godinu obilježilo vrlo kišovito i promjenjivo vrijeme, a što se odrazilo i na prinose.

Na pokusnom polju ove je godine predstavljeno 16 sorti krumpira od kojih pet standardnih dok su ostale još u fazi testiranja, kako bi se moglo usporediti jesu li bolje od standarda ili ne.

- Na pokusnom polju ove smo godine imali odlične rezultate, ali treba naglasiti da na toj parceli više od deset godina nije bio zasađeni krumpir. Iako smo imali hladno proljeće s mnogo oborina na toj parceli nije bilo depresije, dok ih je na drugim parcelama bilo i tamo su se pokazali problemi s količinom i kvalitetom. Što se bijelih sorti tiče, visoke prinose ostvarile su sorte Colomba, Lucinda, Gioconda i Primabelle. Kod tih sorti prinosi su redom preko 60 tona, dok su od crvenih sorti rana sorta Sunred i Memphis također ostvarile preko 50 tona po hektaru - objašnjava sugovornik Hladika, dodajući da se radi o vrhunskim prinosima.

U ukupnom udjelu svih količina koje ova tvrtka proda, sorta Colomba je najzahvalnija sorta za naše podneblje, a slijedi sorta pod nazivom Primabelle, a ove se godine uspješnom pokazala i Lucinda. Kod tih sorata prinosi su ove godine od 50 do čak 70 tona tržnih gomolja po hektaru, što ne znači da će svake godine biti isti prinosi, jer puno ovisi o vremenskim uvjetima, ističe direktor Hladika.


Što još obitelj Hladika navodi o svojoj proizvodnji i rezultatima koje je pokazalo pokusno polje krumpira čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...