SOLARI Zelena energetska zadruga u ponedjeljak na Korzu informira građane o malim sunčanim elektranama

| 3.9.2020. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici danas je najavljena Turneja Dobra energija. Predstavnici Grada Varaždina i Zelene energetske zadruge (ZEZ) predstavili su projekt malih sunčanih elektrana na krovovima kuća. Varaždin će biti prvi među deset hrvatskih gradova u kojima će biti organizirano savjetovanje građana o tom ekološkom projektu.

Upravitelj Zadruge Zoran Kordić pojasnio je zašto su odabrali Varaždin kao prvi grad na turneji.

- Osnovni cilj naše organizacije je pomoći građanima u što većem korištenju obnovljivih izvora energije s naglaskom na sunčevoj energiji. Već niz godina imamo suradnju s Gradom Varaždinom jer smo se kroz nekoliko inicijativa uvjerili da su građani Varaždina zainteresirani i da tu postoji veliki interes za korištenje energije sunca. Predložili smo da stoga Varaždin bude prvi na ovoj turneji - kaže Kordić pojašnjavajući da im je cilj okupiti što veći krug aktera, vezano za solare, od tvrtki do izvođača i instalatera te jedinica lokalne samouprave, kako bi se stvorila što veća masovnost i time povoljniji uvjeti pri realizaciji projekata instalacije sunčanih elektrana.

Predstavnici Zadruge u ponedjeljak, 7. rujna, na Korzu će postaviti štand na kojem će u vremenu od 9 do 12 zainteresirani građani moći dobiti korisne informacije o tome kako postati vlasnik sunčane elektrane na što jednostavniji način.

Gradonačelnik Ivan Čehok ujedno je potpisao Povelju koja osvješćuje i potiče građane da što je više moguće koriste obnovljive izvore energije, uključujući i energiju sunca. 

- Nije slučajno da ova akcija kreće iz Varaždina jer su se naši građani javili ponajviše na natječaje kad je riječ o uvođenju fotonaponskih ćelija. Od 500 onih koji su prošli u Hrvatskoj, čak ih je 50 bilo iz Varaždina, što je 10%. Pozivam građane koji su zainteresirani da dođu u ponedjeljak na Korzo i da im Zadruga u tome pomogne. I na ovom natječaju, koji se odnosi na energetsku obnovu kuća, uz Petrinjce, najviše je Varaždinaca, što potvrđuje da su naši građani svjesni ulaganja u obnovljive izvore energije i energetske uštede. To je samo prvi korak u poštivanju i implementaciji zelene agende, jer tu je moguće još puno više toga učiniti. Uz industriju, koja postoji u Varaždinu, poput Solvisa i ovu osvještenost građana, mislim da Varaždin može postati predvodnik u zelenoj energiji - ističe gradonačelnik. 

Više o samoj turneji pojasnili su predstavnici ZEZ-a.

- Od 7. do 18. rujna deset hrvatskih gradova bit će stanice prve nacionalne turneje Dobra energija kojoj je cilj pružiti podršku gradovima i njihovim građanima u realizaciji projekata korištenja obnovljivih izvora energije. Turneju će organizirati i provesti Zelena energetska zadruga u suradnji s predstavnicima gradova, a tom prilikom bit će potpisana i Deklaracija dobre energije kojom gradovi postaju pioniri energetske tranzicije i borbe protiv klimatskih promjena - stoji u najavi turneje.

- Iz aktivne suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave posljednjih godina poznato nam je da i među građanima i među ključnim lokalnim i regionalnim dionicima postoji značajan interes za projekte obnovljivih izvora energije (sunčana energija, agrobiomasa), no i jednima i drugima potrebna je dodatna podrška u njihovom oblikovanju i realizaciji. Ovom turnejom idemo istražiti kako tu podršku možemo osigurati u što više gradova u Hrvatskoj - objasnila je Hajdana Rukavina, članica organizacijskog tima.

U Hrvatskoj od ranih 90-ih raste trend smanjenja opskrbljenosti vlastitom energijom, a predviđa se da će se on u budućnosti nastaviti. Očekivana posljedica toga bit će veća potreba za uvozom energije. Paradoksalno, Hrvatska ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije – kada je u pitanju samo sunčeva energija, pri vrhu je europske ljestvice s prosječnih 2.600 sunčanih sati godišnje. Poticanje vlastite opskrbljenosti energijom zato je sve važnije, a aktivna uloga jedinica lokalne i regionalne samouprave u tome je ključna.

- S nekim smo gradovima već realizirali vrlo uspješne projekte, poput dvije sunčane elektrane financirane od strane građana u Križevcima, a uz osnaživanje lokalne zajednice za više projekata obnovljivih izvora energije u vlasništvu gradova i građana, naša zadruga želi potaknuti pozitivne promjene kroz edukaciju građana i promociju malih sunčanih elektrana za obiteljske kuće - izjavila je Melani Furlan, članica organizacijskog tima turneje. U suradnji s partnerima i lokalnim izvođačima, Zelena energetska zadruga građanima nudi rješenje za realizaciju sunčanih elektrana na krovovima obiteljskih kuća. Rješenje koje nudi je neovisno od državnih poticaja, a građanima osigurava pristup povoljnoj i kvalitetnoj opremi, uz kontinuiranu podršku i pristup informacijama.

Turneja Dobra energija krenut će 7. rujna iz Varaždina, nakon čega će se nastaviti u Vrbovcu, Karlovcu, Velikoj Gorici, Križevcima, Jastrebarskom, Poreču, Pazinu, Rovinju te završiti 18. rujna u Puli. U svakom gradu predviđen je dio programa za savjetovanje predstavnika grada i ključnih gradskih dionika, te dio programa predviđen za savjetovanje građana, tijekom kojeg će građani moći saznati sve o uspješnoj realizaciji projekta male sunčane elektrane na vlastitom domu. Više informacija: https://www.zez.coop/turneja-dobra-energija/.

Turneja Dobra energija održava se u sklopu projekata Akcelerator za gradove i 1.000 sunčanih krovova financiranih od strane EIT Climate KIC-a, projekta AgroBioHeat financiranog iz EU programa Obzor 2020 te Programa Ruralnog razvoja sufinanciranog sredstvima Europske unije.

Sve aktivnosti turneje Dobra energija bit će organizirane u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama uvedenim zbog pandemije COVID-19.

 

Označeno u