TTS-Sport: SDP je pokazao veliko neznanje i nepoznavanje zakona RH

vv | 24.3.2021. u 09:00h | Objavljeno u Aktualno

Odgovor na priopćenje GO SDP Varaždin medijima poslan i objavljen dana 23.3.2021. pod nazivom „PRODAJA ZEMLJIŠTA TTS-U – OGLEDNI PRIMJER ČEHOKOVOG POGODOVANJA NA ŠTETU GRADA“

Povodom priopćenja Gradske organizacije SDP-a Varaždin u kojem je izrečeno dosta neistina, a objavljenog na portalu Varaždinski.net.hr i na drugim varaždinskim portalima dana 23. ožujka 2021. godine TTS Sport d.o.o se očituje kako slijedi.

U ovom dopisu medijima SDP je pokazao veliko neznanje i nepoznavanje zakona RH ili što je puno gore namjerno lagao građane grada Varaždina i medije čime je narušila ugled tvrtke TTS Sport doo. Uz ostale krive informacije najveća i najgora neistina iznesena u ovom priopćenju je navod Gradske organizacije SDP-a da će Grad Varaždin nakon isteka ugovora o pravu građenja, postati vlasnik nekretnine koja je  u potpunosti izgrađena privatnim kapitalom.

Naime, u tom priopćenju između ostalog, navodi se da bi nakon isteka ugovora o pravu građenja s TTS-om Gradu Varaždinu, citiramo: „ostalo pravo vlasništva na nekretninama, slobodnim od bilo kakvih tereta, osoba i stvari, bez obveza naknade tržišne vrijednosti iste nositelju prava građenja“.

Isto nije moguće zbog toga što Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima u čl. 295 st. 3 kao posljedicu prestanka prava građenja određuje da je nakon prestanka prava građenja vlasnik dužan osobi kojoj je prestalo pravo građenja dati onoliku naknadu za zgradu koliko je njegova nekretnina u prometu vrjednija s tom zgradom nego bez nje.

Laički rečeno, nakon isteka ugovora o pravu građenja Grad Varaždin bi po važećem zakonu RH bio dužan TTS Sportu isplatiti onoliku naknadu za zgradu koliko iznosi službena procjena sudskog vještaka u tom trenutku točnije tržišnu vrijednost objekta. Grad Varaždin nikako ne bi mogao ući u posjed nekretnine za NULA KUNA automatizmom kako to lažno tvrde iz SDP.

Kako bi SDP bio upoznat s okvirnom cijenom TTS-a koju bi Grad trebao platiti za 17 godina ako želi i zgradu u svom vlasništvu, napominjemo da je službena procjena zgrade TTS Sport centra od strane Erste Nekretnine iz 2010 godine bila 4.373.000 eura.

Nadalje, činjenica je i da je u posljednjih 8 godina TTS uputio Gradu već tri ili četiri pisma namjere za otkup predmetnog zemljišta.

Tako je dana 9.3.2021. natječaj javno objavljen na stranicama grada Varaždina, a kasnije i u nekim medijima. Dana 18.03.2021. održana je javna dražba u prostorijama nadležnog upravnog odjela Grada Varaždina na koji je pristupila direktorica TTS Sporta, a drugih zainteresiranih ponuditelja nije bilo. TTS Sport je prihvatio ponuđenu cijenu na osnovu procjene sudskog vještaka grada Varaždina.

Također valja napomenuti da će u narednih 17 godina, dakle do isteka ugovora o pravu građenja (20.3.2038) , TTS Sport platiti Gradu iznos od cca 165.000,00 eura na ime naknade (koncesije) za zemljište, a u ovom trenutku u slučaju da dođe do otkupa zemljišta TTS Sport bi odmah Gradu uplatio iznos od cca 255.000,00 eura protuvrijednosti u kunama po procijenjenoj vrijednosti stalnog sudskog vještaka koji je elaborirao svoju procjenu na 57 strana. Iz gore navedenog, već elementarnom matematikom potpuno je jasno da Grad nikako nije oštećen već naprotiv prodaje zemljište za vrlo korektnu cijenu ako se uzme u obzir da je to zemljište namijenjeno isključivo za sportsku namjenu pa je i cijena adekvatna namjeni.

U konačnici priopćenje završava uvredljivom izjavom GO SDP-a koju citiramo: „Investitor (TTS) otvara šampanjac jer je već nakon 14 godina dobio u trajno vlasništvo i zemljište i građevinu po nerealno niskoj cijeni koju bi nakon isteka Ugovora morao vratiti Gradu.”

Ne možemo razumjeti činjenicu da Gradska organizacija SPD-a u svojoj političkoj borbi ide toliko daleko da u svom priopćenju građanima prezentira odredbe zakona na potpuno suprotan način od onog što u zakonu piše jer TTS ne dobiva građevinu i zemlju već samo zemlju – građevina je i sad i zauvijek od TTS osim ako SDP ne iskaže želju da je otkupi.

Također nas zanima da li GO SDP-a ima neku svoju procjenu predmetnog zemljišta kada tvrdi da je ovo nerealna cijena!? Ako je ima, molimo ih da je predoče javnosti.

Smatramo da je ovakvim priopćenjem SDP neopravdano i ružno uvukao TTS Sport u nepoštenu i prljavu političku predizbornu kampanju.  Na opisani način je TTS Sportu koji uredno i transparentno posluje posljednjih 11 godina nanesena velika prije svega moralna, a zatim i posljedično imovinska šteta.

TTS SPORT d.o.o. će sukladno svemu gore navedenom svoja prava morati ostvariti pred nadležnim sudom u postupku protiv spomenute organizacije i njenih odgovornih osoba.