TTS i Udruga Glas poduzetnika odgovorili Vugrinu, pozvali na mirno okupljanje Foto: VV arhiva / ilustracija

TTS i Udruga Glas poduzetnika odgovorili Vugrinu, pozvali na mirno okupljanje

Varaždinske vijesti | 6.11.2020. u 15:58h | Objavljeno u Aktualno

Iz TTS Sport Centra danas su odgovorili na jučerašnji komentar načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Roberta Vugrina, nakon što su iz TTS najavili da neće prestati s radom, unatoč mjerama koje su od sutra na snazi na području Varaždinske županije.

>> PISMO STOŽERIMA "Isplatite nam 100.000 kuna za troškove ili nas ostavite na miru da radimo posao"

>> Stožer: U vlaku jurimo prema betonskom zidu. Kod bolnice mogući i vojni šatori

>> Na snazi od 7. studenog: Nacionalni stožer donio nove mjere za Varaždinsku županiju

Ujedno su prenijeli priopćenje Udruge Glas Poduzetnika koja će danas u TTS Sport centru u 18.00 sati održati mirno okupljanje i press konferenciju vezanu na temu mjera.

Odgovor TTS-a na izjavu načelnika županijskog stožera:

"Poštovani g. Vugrin, vjerojatno ste dobro upoznati da smo mi u TTS Sport centru legalisti koji poštuju sve zakone pa čak i preporuke raznih stožera. Mi nikako ne mislimo da se ne treba pridržavati mjera već da mjere trebaju biti kvalitetno osmišljene, a Vaše zadnje mjere to nisu. Čak su toliko nelogične i loše da se ni gradski stožer civilne zaštite ne slaže s Vašim prijedlogom novih mjera.

Nama je jasno da Vi pokušavate zaštiti zdravstveni sustav od pucanja ali ovo je definitivno krivi način. Prvo smo mišljenja da ste trebali sve zainteresirane pravne subjekte kontaktirati kako bi se dogovorili zajednički o mjerama da one budu učinkovite ali i da najmanje štete gospodarstvu. Vi donosite mjere za djelatnosti o kojima ne znate ništa i ne konzultirate se s udrugama ili vlasnicima djelatnosti.

Drugo, u TTS Sport centru radi 17 ljudi i niti jedan nije bolestan ili covid pozitivan što znači da mi definitivno nismo „širitelji zaraze“ pa ne razumijemo ove Vaše mjere koje su direktno usmjerene na nas i naše djelatnosti. To je jasno pri prvom pogledu na mjere kojima ste Vi osobno predlagač. Sportska natjecanja smiju imati do 50 gledatelja, vjerska okupljanja do 50 gledatelja na cca 200m2, a mi ne smijemo imate 20 osoba na 2000 m2 ili kazališne predstave smiju imati najviše do 50 osoba u dvorani od 800m2 !? Tvornice rade s nekoliko tisuća zaposlenih na istoj ili sličnoj kvadraturi koju i mi imamo. Gdje je tu logika?

U proteklom razdoblju ste već četvrti puta pojačali mjere koje se tiču nas ali i mnogih drugih zainteresiranih bez ijednog sastanka ili konzultacija sa zainteresiranima, a ni za jednu od tih mjera privrednici ili ugostitelji nisu dobili kvalitetno obeštećenje. Svi dišemo na slamku, borimo se za radna mjesta naših djelatnika, a ne za profit jer o profitu ne razmišljamo od početka pandemije, a i inače sportske djelatnosti su nisko prihodovne djelatnosti. Razmišljamo kako da zadržimo ljude jer su oni naše jedino blago. Ne pun novčanik, ne sprave, cigla ili staklo na objektu već naši djelatnici i sve ostale režije i nameti su jedino što nas u ovo trenutku zanima.

Da objasnimo razloge našeg građanskog neposluha
• Prvo ste fitnes klubovima smanjili broj klijenata na trećinu jer ih više na primjer ne smije biti 30 u fitnesu već 10
• Zatim je donesena odluka tj preporuka da u ugostiteljskim objektima svaki posjetitelj mora imati 4m2 / opet ste nam smanjili mogući broj klijenata za dvije trećine
• Nakon toga ste jedini u RH smanjili radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 22.00 sati i opet ugostiteljima smanjili promet za cca 20% jer su to dva najprihodovnija sata u dnevnom poslovanju
• I na kraju ste zabranili amaterima najam dvorane za kontaktne sportove poput malog nogometa, košarke ili rukometa, a sve ekipe i u najnižim ligama mogu normalno igrati i trenirati

Samo ovo nabrojano ( bez dodatnog straha koji izazivate kod građana svojim presicama ) nama je donijelo pad prihoda za više od 55%. Opet ponavljam, mi smo legalisti i poštujemo zakone ali ako nam oduzimate osnovno pravo, a to je pravo na rad bez ikakvog opravdanog razloga onda izvolite prije donošenja mjera dogovoriti s vladom RH da se za svako ograničenje ili smanjenje prihoda privrednici obeštete ili nas obeštetite Vi iz županije s novcem koji dobivate, a mi ga uplaćujemo kroz razne poreze. Te subvencije moraju doći ODMAH, a ne za 3-4-5 mjeseci jer nas je puno na koljenima već sad.

Mi i dalje stojimo iza jučerašnjeg dopisa i dok god mjere ne postanu logične mi ćemo iskazivati građanski neposluh. Na Vama je da odlučite želite li razgovarati s privrednicima iz županije od kojih živite i redefinirati uvedene mjere (koje su ponavljam najstrože u RH ) ili čete i dalje donositi samostalno mjere bez diskusije sa zainteresiranima koja bi vjerojatno dovela do puno kvalitetnijih mjera, a manje štetila gospodarstvu u županiji.

Znate kako kažu u Dalmaciji, „čovjek i magarac su pametniji od čovjeka“ pa iskoristite nas magarce koji Vam pune proračun! - stoji u priopćenju koje potpisuje Mija Ivanković, direktorica TTS Sport centra.

U dopisu Udruge Glas poduzetnika, kojim najavljuju današnje mirno okupljanje, napominje se: "Ako zatvarate naše objekte, nadoknadite nastalu štetu".

Prenosimo i priopćenje Udruge Glas poduzetnika:

U Varaždinskoj županiji donose se rigorozne epidemiološke mjere, zatvaraju se objekti, ograničava se rad. UGP smatra kako je sasvim logično da se, u tom slučaju, nadoknadi poduzetnicima šteta nastala zatvaranjem! Udruga Glas poduzetnika podržava vlasnicu TTS sportskog centra Miju Ivanković iz Varaždina koja se odlučila usprotiviti novim mjerama koje su donesene u Varaždinskoj županiji. Danas će se održati okupljanje u 18 sati ispred TTS sportskog centra kojim ćemo podržati našu članicu, ali i sve ostale djelatnosti kojima je onemogućen rad prema prijedlogu Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Naime, od subote 7. studenog, u Varaždinskoj županiji uvode se najstrože mjere u Hrvatskoj. Namjerava se zabraniti rad sportskim dvoranama, a rad ugostiteljskih objekata ograničava se do 22 sata. Navedenim mjerama u potpunosti je zabranjen rad cjelokupne event industrije, sportskih događanja te su onemogućena svadbena slavlja. Na današnjem okupljanju podržat ćemo cjelokupnu sportsku industriju, povremene prijevoznike, turističke agencije, event i svadbenu industriju, noćne klubove i barove te druge djelatnosti kojima je onemogućen rad zbog nepotrebne represije. Udruga Glas poduzetnika ne poziva na kršenje mjera i ne poziva na neposluh, ali smatramo da oni koji onemogućavaju rad poduzetnicima koji se pridržavaju svih epidemioloških mjera moraju tu štetu i nadoknaditi.

Tražimo od Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, kao i od Nacionalnog stožera civilne zaštite da hitno ukinu donesene mjere te da postave epidemiološke mjere koje su racionalne i provedive kako bi im se omogućio rad. Također, tražimo da se u slučaju onemogućavanja rada preuzme model Njemačke i Austrije koje su pokrile troškove navedenog zatvaranja. Ističemo kako smo proveli anketu među našim članovima koji su istaknuli da u slučaju onemogućavanja rada, država mora nadoknaditi 70 do 80% prošlogodišnjih prihoda.

Tražimo da stožer odbaci dovedenu mjeru o zatvaranju sportskih dvorana i centara te da prihvati predložene dodatne epidemiološke mjere kako bi se sačuvalo zdravlje djelatnika i posjetitelja. U slučaju zatvaranja, očekujemo da primjene modele iz Njemačke, Austrije i Francuske koji plaćaju štetu svojim poduzetnicima. Stav UGP-a je jasan: Država mora preuzeti odgovornost za mjere stožera i ako u potpunosti zaustavi rad poduzetnika istom mora isplatiti obeštećenje. – rekao je Darko Molnar, voditelj regionalnog ureda Varaždin.

Navodimo i da smo u nekoliko navrata slali nadležnim ministarstvima dopise u kojima smo ih molili da prilagode mjere trenutačnoj situaciji. Ovaj tjedan smo poslali dopis Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu financija, Nacionalnom stožeru civilne zaštite i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u kojemu smo ih zamolili da se fitness centri, sportski objekti i teretane izuzmu iz potencijalnog lockdowna. Naveli smo znanstvena istraživanja koja su pokazala da je tjelesna aktivnost ključ obrane organizma te smo naveli primjere Velike Britanije i Njemačke koje su puno bolje pristupile rješavanju ovog problema. Međutim, nismo dobili odgovore kao ni poziv na suradnju i dijalog, priopćili su iz Glasa Poduzetnika.