Tribina HDZ-a o gospodarstvu u Varaždinu okupila vodeće gospodarstvenike Varaždinske županije

VV | 26.2.2019. u 09:11h | Objavljeno u Aktualno

U organizaciji Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Varaždinske županije u ponedjeljak, 25. veljače, u varaždinskom hotelu Turist održana je javna tribina „Predstavljanje mjera i aktivnosti Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta“. Uz sudjelovanje državnog tajnika Marija Antonića i pomoćnice ministra Ane Mandac, na skupu, na kojem se okupio velik broj poduzetnika iz Varaždinske i susjednih županija, bilo je riječi o stanju gospodarstva u županiji, administrativnim mjerama rasterećenja gospodarstva, stanju na tržištu radne snage, potrebama gospodarstva za potporama i natječajima Ministarstava te kompenzacijskim mjerama za izvoznike.

Predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika Dragutin Gotić istaknuo je da je važno između poduzetnika i ministarstva komunicirati o problemima u proizvodnji.

-Imamo dosta problema, od nedostatka stručnih kadrova do nedostatka kvalitetnijih i jeftinijih financijskih sredstava da možemo investirati. Da bi opstali moramo investirati u nove tehnologije, u nove proizvode, u radne uvjete, u nova tržišta. Za to treba kapital. Nedostatak kvalitetnog kapitala je očiti problem u realnom sektoru. Isto tako imamo problem kao izvoznici koji redovito radimo i imamo kvalitetan proizvod za izvoz, uredno izvozimo, ali i uredno bilježimo negativne kursne razlike i ostvarujemo gubitke po izvozu - rekao je Gotić.

Državni tajnik Antonić naglasio je da Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ima praksu biti na terenu, slušati što poduzetnicima smeta, gdje su problemi i korigirati zakonodavni okvir te povećavati konkurentnost poslovnog okruženja.

-To znači s jedne strane provođenje reformskog plana, ukidanje administrativnih nameta, smanjenje birokratskih opterećenja u gospodarstvu, smanjenje porezne presije kroz više stupnjeva porezne reforme, a s druge strane kroz kreiranje poticajnih mjera u vidu korištenja strukturnih fondova za sve tipove poduzetnika, prije svega za mikro, male i srednje - rekao je Antonić i dodao da su Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Međimurska županiji tri najaktivnije županije po pitanju proizvodne aktivnosti i obrtništva te mikro i malih poduzetnika.

- Upravo to su ogledni primjeri kako bi trebala i u kom smjeru ići cijela država. Te županije su usmjerene na izvoz. Mi prema njima kreiramo one poticajne mjere koje bi trebale uzeti maha u cijeloj državi i biti nit vodilja kako se treba država ponašati i kako smanjivati deficit u uvozno-izvoznoj bilanci, a s druge strane tražiti tržišne niše u svijetu, u globalnim lancima vrijednosti gdje mogu naši proizvodi, novi proizvodi, razvijeni proizvodi s visokom dodanom vrijednošću biti konkurentni, stvarati kvalitetna radna mjesta, bolje plaćena radna mjesta i paralelno s tim omogućavati ljudima da vide svoju egzistenciju ovdje, da ne traže kruha preko granice - rekao je državni tajnik.

Pomoćnica ministra Mandac dodala je da je Ministarstvo s ministrom Darkom Horvatom dosad zaista pokazalo da je tu za poduzetnike, da ih se vrlo pažljivo sluša i da će pokušati za probleme iznaći rješenja tako da se odgovori točno s onim mjerama i aktivnostima koje poduzetnicima trebaju.

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec spomenuo je da je Agencija obradila preko 2.400 predmeta te da brine o 8,5 milijardi kuna investicija. Također je naveo i da su trenutno otvorena četiri javna poziva s preko 300 milijuna kuna.

Na tribini su bili i predsjednik HKG-Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac i predsjednik Gradskog vijeća Varaždina Damir Habijan. Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i saborski zastupnik Anđelko Stričak je, pozdravljajući prisutne na tribini, naglasio da niti jedna Vlada do sad nije bila toliko na terenu. Upravo su prije pet dana, u nazočnosti premijera Plenkovića, na istom mjestu u Varaždinu potpisana dva ugovora, za Aglomeraciju Varaždinske Toplice i darovanje objekta i zemljišta za širenje Tehnološkog parka u Varaždinu.

-To je ono što Vlada treba raditi – osigurati uvjete za razvoj gospodarstva. Svaka država je toliko jaka koliko ima jako gospodarstvo, a cilj ove Vlade je da gospodarstvo bude što jače, efikasnije i konkurentnije - zaključio je Stričak.

Označeno u
Galerija slika