Trebamo li se bojati poplava zbog obilnog snijega u Austriji? Foto: Ilustracija/VV arhiva

Trebamo li se bojati poplava zbog obilnog snijega u Austriji?

IHR/Varaždinske vijesti | 8.2.2019. u 08:26h | Objavljeno u Aktualno

- U Austriji je sve puno snijega. Ne treba biti previše pametan da pretpostavimo da nas u ožujku, travnju i lipnju očekuju poplave. Što se preventivno poduzima po tom pitanju? No, o tome ne razmišljate, nego plešete na Svečanom balu - ustvrdio je vijećnik Živog zida Mladen Rogina na sjednici Županijske skupštine u srijedu podsjećajući župana Radimira Čačića da je u Upravnom vijeću Hrvatskih voda.

Varaždinski župan Radimir Čačić ovog se puta složio s vijećnikom Roginom.

- Da, u pravu ste. Zaista postoji opasnost i svjesni smo toga - rekao je Čačić, a njegov zamjenik, dožupan Robert Vugrin je podsjetio kako su zadnje velike poplave bile 2012. godine.

- Tada je bio problem što hidrocentrale u Austriji nisu bile povezane jer nije uspostavljena međugranična suradnja. Centar za obranu od poplava, koji je u ingerenciji Hrvatskih voda, u međuvremenu je povezan sa Slovenijom i s Austrijom. Učimo na pogreškama. Sada se prati visina snijega i temperatura zbog topljenja snijega. No, više neće biti nekontroliranog ispuštanja vode - rekao je dožupan Vugrin, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Vijećnika Roginu ipak muči velika količina vode koja bi mogla nastati zbog naglog topljenja snijega. 

- Nije produbljeno Ormoško jezero, Varaždinsko jezero isto tako pa nemamo mogućnost akumulacije te vode, što bi značilo dodatnu sigurnost. Bojim se zbog te količine vode - priznao je Rogina.

Župan je rekao kako će Varaždinska županija uputiti upit Hrvatskim vodama.