TRAŽI SE RAVNATELJ Što se događa u Centru za socijalnu skrb Varaždin? Foto: Krešimir Đurić

TRAŽI SE RAVNATELJ Što se događa u Centru za socijalnu skrb Varaždin?

| 15.3.2021. u 14:45h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Već godinu dana Centar za socijalnu skrb Varaždin nema ravnatelja, iako su u tom razdoblju, nakon odlaska dotadašnje ravnateljice Sibile Krajnik u mirovinu, raspisana dva natječaja. Doduše, na oba je natječaja Upravno vijeće Centra odabralo ravnatelja, međutim izostala je suglasnost nadležnog ministarstva pa Centar i dalje vodi v.d. ravnateljice Jasenka Frančec.

Na ovu apsurdnu situaciju upozoravaju i zaposlenici koji su nam se javili, no svi oni žele ostati anonimni zbog, kako kažu, mogućih negativnih posljedica na radnom mjestu. Podsjetili su, naime, na ranije slučajeve mobbinga.

- To je prijavljeno Sindikatu zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske koji je 2019. proveo istraživanje razine stresa kod djelatnika. Sve je proslijeđeno nadležnom Ministarstvu, a kad su djelatnici Ministarstva napokon došli, dojam mobbingiranih djelatnika nije bio da su došli pružiti adekvatnu pomoć, već održati postojeće stanje primirenim - kažu zaposlenici i tvrde da se mobbing nastavio.

U izvještaju bivše ravnateljice o radu Centra za 2019. godinu spominje se tek da je provedeno nekoliko nadzora Državnog inspektorata, sindikata i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, no ne navodi se ništa više od toga.

Nezadovoljstvu zaposlenika pridonosi i činjenica da Centar još uvijek nema ravnatelja. Na natječaju u ožujku 2020. među tri prijavljene kandidatkinje Upravno vijeće odabralo je Valentinu Vinković, no tadašnja ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu skrb Vesna Bedeković odbila je dati suglasnost za njeno imenovanje, bez obrazloženja. Ministarstvo je nakon toga raspustilo dotadašnje i u novo Upravno vijeće imenovalo službenike Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje je novim ustrojem ministarstava postalo nadležno za socijalnu skrb. U siječnju ove godine raspisan je novi natječaj, na koji su se javili Siniša Česi, Jasenka Frančec i Valentina Vinković.

Što djelatnici kažu o situaciji u Centru i kako iz ministarstva objašnjavaju uskraćivanje suglasnosti, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...